"Adevaratul motiv pentru care premierul Calin Popescu Tariceanu refuza sa aplice legea privind majorarea salariilor profesorilor este ca aceasta nu a fost initiativa PNL. Resurse bugetare pentru aplicarea legii exista, masura se incadreaza in cei 6% din PIB alocati educatiei", a acuzat luni, intr-o conferinta de presa, liderul democrat-liberal Emil Boc.

Presedintele PD-L a mai spus ca "Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului. Un guvern ori aplica legea, ori pleaca", si a cerut demisia ministrului economiei, Varujan Vosganian, si pe cea a ministrului educatiei, Cristian Adomnitei.

Legea nu a fost initiativa PNL, iar Tariceanu nu o sa aiba ocazia sa se plimbe pe la televizor si sa se laude ca a marit salariile profesorilor. Acesta este adevaratul motiv pentru care primul-ministru refuza sa o aplice. Bani pentru aplicarea legii exista, masura se incadreaza in cei 6% din PIB alocati educatiei."

Emil Boc, presedintele PD-L

"PD-L condamna fara niciun fel de urma de indoiala ipocrizia si iresponsabilitatea Guvernului Tariceanu. Domnul Traiceanu este prim-ministru si deputat, insa nu a fost in Camera Deputatilor la votarea legii nici in calitate de premier, nici in calitate de deputat. Presedintele Camerei Deputatilor este membru PNL. PNL are un ministru pentru relatia cu Parlamentul, care era obligat sa ia cuvantul in Parlament daca avea nemultumiri legate de aceasta lege. In sfarsit, ministrul economiei si cel al educatiei sunt de la PNL, iar Cristian Adomnitei a votat legea. Sa nu ai niciun punct de vedere coerent inainte si sa vii sa ataci politic in stanga si in dreapta dupa aceea e grav", a afirmat Emil Boc.

El sustine ca primul ministru refuza sa aplice legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, adoptata in urma cu o saptamana, pentru simplul motiv ca aceasta "nu a fost initiativa PNL iar premierul nu va avea ocazia sa se plimbe pe la televizor si sa se laude ca a marit salariile profesorilor".

  • Cum s-a votat controversata lege privind cresterea salariilor profesorilor

Camera Deputatilor a adoptat, martea trecuta, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50% incepand de la 1 octombrie, actul normativ fiind trimis spre promulgare sefului statului. O zi mai tarziu, Traian Basescu a anuntat ca va promulga legea, potrivit Realitatea Tv.

Premierul Tariceanu a afirmat, joi, ca este de acord cu majorarea salariilor cadrelor didactice, insa aceasta ar trebui facuta diferentiat si in functie de performantele profesorilor, nu "in functie de vechime, ca in perioada comunista" si a propus consultari cu sindicatele si partidele, pentru o analiza serioasa în acest sens. Sindicatele din invatamant au refuzat, insa, categoric, negocieri pe marginea legii adoptate in Parlament, sustinand ca aceasta trebuia aplicata integral si apreciind afirmatiile primului-ministru drept o tentativa de amanare a aplicarii acestei legi.

Sambata, premierul avea sa anunte ca Guvernul urmeaza sa conteste la Curtea Constitutionala controversata lege, pe motiv de conflict de interese intre Guvern si Parlament, motivand ca, potrivit Constitutiei, Parlamentul era obligat sa indice si sursele de finantare in cazul unei "masuri cu un asemenea impact financiar".

Functionarii publici au anuntat ca vor intra in greva saptamana aceasta daca nu vor beneficia si ei de o majorare salariala de 50%, dupa ce negocierile purtate de liderii Sed Lex cu ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, au esuat. Mii de sindicalisti din toata tara vor picheta, marti, sediul Guvernului.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a atras atentia ca majorarea salariilor bugetarilor ar atrage cresterea deficitului bugetar pana la 7% din produsul intern brut in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.