Fără cele 40.000 de semnături, Partidul Diaspora Unită nu ar fi putut participa la alegerile europarlamentare. Judecătorii de la Tribunalul București, dar și cei de la Curtea de Apel, au răsturnat însă decizia Biroului Electoral Central, care respinsese lista deschisă de Florin Călinescu.

Florin CalinescuFoto: Agerpres

Actorul și omul de televiziune deschide lista PDU pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

„Cred că tot unul de la partid a spart țeava, pentru că este ceva penibil să vii în instanță cu un cărucior cu foi ude și să recunoști că nu se mai pot număra”, a reacționat Florin Călinescu, marți, după ce judecătorii de la Curtea de Apel au permis Partidului Diaspora Unită (PDU) să candideze.

El a adăugat, într-un video pe Facebook, că legea trebuie schimbată, deoarece BEC nu are „grafologi, experți, semnăturile erau ok, iar motivele lor puerile”.

„S-a încercat împiedicarea intrării în cursă a unui partid”, a fost mesajul lui Florin Călinescu după decizia judecătorilor.

BEC a găsit „inadvertențe” în semnături, dar nu a sesizat procurorii

Disputa între Biroul Electoral Central și Partidul Diaspora Unită (PDU) a plecat de la autenticitatea listei de semnături. Partidul a trebuit să demonstreze că a depus numărul necesar: 200.000.

Biroul Electoral Central a respins pe 16 aprilie lista, susținând că au fost prezentate doar 190.323 de semnături conforme. Partidul din care face parte Florin Călinescu a depus, însă, până pe 10 aprilie, un număr de 221.282 de semnături.

Nu toate au fost considerate că respectă legea.

În urma analizelor, Biroul Electoral Central a comunicat că există „semnături cu inadvertențe” și că nu a fost atins pragul necesar de semnături.

PDU a revenit cu noi semnături, 8.024, până la ora limită. Peste alte două zile, partidul a mai adus la BEC cu 17.8000 de semnături strânse, deoarece li s-a comunicat că au zece zile la dispoziție pentru a completa dosarul.

Astfel, Partidul Diaspora Unită a depus, pe proprie răspundere, aproximativ 250.000 de semnături.

Cu toate acestea, Biroul Electoral Central a considerat că nu a fost întrunit numărul necesar de semnături conforme, iar lista a fost respinsă.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București, iar prima cauză s-a judecat pe 19 aprilie 2024.

Problema cu „listele ude”, fără precedent în istoria BEC

Pe lângă problema legată de veridicitatea sau nu a semnăturilor, a apărut însă o altă situație fără precedent în procesul electoral.

Pe 17 aprilie 2024, sediul Biroului Electoral Central de la Romexpo, Pavilionul C, a fost inundat, iar zeci de mii de semnături au fost distruse.

Printre ele și cele ale partidului pentru care candidează Florin Călinescu.

„Un număr important de cutii au fost deteriorate prin inundaţie, BEC precizează că nu se mai poate face analiza semnăturilor în acest moment, întrucât sunt vreo 3 cutii, doar o cutie conținând 16.000 de semnături”, a precizat avocatul partidului lui Florin Călinescu în fața judecătorilor.

Potrivit acestuia, nu este culpa PDU pentru inundația de la sediul BEC.

Reprezentanții Biroului Electoral Central au admis în instanță că există o problemă, deoarece Pavilionul C din Romexpo a fost inundat și au fost distruse „șapte dosare din trei cutii, care conțineau în total 42.000 de semnături”.

Ce au cerut judecătorii de la Tribunalul București

Judecătorii au constatat că inundația nu a fost singura hibă din verificarea listelor de semnături. O altă problemă a fost că BEC nu a sesizat procurorii dacă au eliminat anumite semnături.

„Curtea mai constată că, din motivarea deciziei Biroului Electoral Central, nu rezultă că s-ar fi formulat vreo sesizare penală în legătură cu suspiciunea care a determinat înlăturarea unui număr semnificativ de semnături, cu consecința respingerii candidaturii. Or, câtă vreme legiuitorul a stabilit cerința semnăturii ca element al listelor de susținători sub incidența dispozițiilor din Codul penal pentru infracțiunea de fals în declarații, răsturnarea prezumției de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”, se arată în hotărârea Tribunalului București, consultată de Hotnews.ro.

Instanța precizează că trebuie să existe „elemente obiective care să justifice lipsa veridicității semnăturilor”.

„În cuprinsul deciziei atacate este menţionat la modul faptul că lista de susţinători care însoţeşte propunerea de candidaţi cuprinde un număr de 190.323 de semnături conforme, fără a fi indicate detalii suplimentare vizând elementele de fapt care au dus la concluzia neconformităţii semnăturilor şi fără a fi individualizate listele în care au fost identificate semnăturile neconforme sau persoanele cărora le aparţin respectivele semnături”, arată Tribunalul București.

Biroul Electoral Central a pierdut în fața Partidului Diaspora Unită la Tribunalul București, iar decizia a rămas definitivă pe 23 aprilie 2024 la Curtea de Apel.

„Victorie, lupta continuă, nu cedăm. Am câștigat la Tribunalul București și la Curtea de Apel, definitiv. PDU - Partidul Diaspora Unită va candida la EuroParlamentare!”, a scris, marți, pe Facebook, actorul Florin Călinescu.