Biroul National al USR a validat, luni, rezultatul referedumului intern si a decis asumarea pozitiei rezultate din consultarea membrilor, de a se opune modificarii articolului 48 din Constitutie in forma propusa de Coalitia pentru Familie, potrivit news.ro.

"Decizia Biroului National de asumare a pozitiei rezultate din referendum confirma ca toti membrii USR au puterea de a se pronunta asupra deciziilor cu impact pe termen mediu si lung in problemele de interes ale partidului si ale societatii. In acest context, presedintele interimar USR Levente Elek invita simpatizantii USR sa se alature partidului pentru a se implica in proiectul de modernizare a Romaniei", se arata intr-un comunicat al USR.

"Fiecare membru poate participa la decizii care privesc partidul si societatea romaneasca. Ii invit pe simpatizantii USR sa se implice in proiectul nostru. USR este un alt tip de organizatie decat celelalte partide care-si amintesc de baza partidului doar in campanie. Pentru noi, contributia fiecaruia este importanta si am demonstrat asta la referendum. Referendumul in sine, un exercitiu democratic unic in politica romaneasca, dar si rezultatul referendumului demonstreaza ca USR este un partid care face o altfel de politica, cu totul diferita de vechile partide, pentru care valorile sunt doar etichete pe care si le-au lipit. Prin aceasta decizie, USR isi asuma responsabilitatea de a apara libertatile, credintele si valorile fiecaruia, in interior si in exterior. Ramanem uniti in diversitate si in lupta USR cu sistemul corupt si arogant", a declarat Levente Elek dupa sedinta Biroului National.

USR precizeaza ca nu se opune ideii de referendum, ci propunerii concrete de modificare supuse votului cetatenilor. Chiar decizia CCR care aproba tehnic initiativa Coalitiei pentru Familie (CpF) de modificare a Constitutiei arata ca aceasta este inutila. Din punct de vedere juridic, actuala formulare a articolului 48, care defineste familia in Constitutie, este interpretata exact la fel ca in varianta propusa de Coalitia pentru Familie, se arata in comunicat.

Partidul subliniaza ca respecta dreptul la initiativa al cetatenilor, insa acest referendum nu rezolva o problema actuala.

￯Revizuirea Constitutiei in forma pe care Coalitia pentru Familie o promoveaza creeaza premisele unui veritabil recensamant pentru dezbinare, instigand la ura si diviziune sociala￯, sustine USR.

In cadrul referendumului intern din USR au votat 1453 de membri din totalul de 1829 (prezenta la vot a fost de 79,44%), iar 52,9% au ales pozitionarea partidului fata de initiativa de modificare a Constitutiei pentru redefinirea familiei. La intrebarea ￯Sustineti ca USR sa aiba o pozitie ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie?￯, 766 au votat DA, 682 au votat NU, iar 5 voturi au fost albe. La intrebarea ￯Cum trebuie sa se pozitioneze USR ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie?￯ 184 au votat PRO, 864 au votat CONTRA, iar 405 voturi au fost albe.