Incidentele de la marsul de sambata pentru unire au dat prilejul partidelor de acuzatii reciproce sau la adresa Guvernului, in functie de agenda electorala a fiecarei formatiuni, informeaza Mediafax. Alina Gorghiu a aratat cu degetul spre administratia Capitalei si Jandarmerie cerandu-le sa permita manifestarea pasnica a oamenilor. Gabriela Firea i-a raspuns invocand "o gafa imensa a Guvernului" si criticand Jandarmeria, subliniind ca Primaria nu a fost implicata in decizia de retinere a celor 5 manifestanti.

Incidente la marsul pentru unireFoto: Agerpres

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a aratat cu degetul spre administratia Capitalei si Jandarmerie dupa ce cinci manifestanti care participau la marsul pentru unirea Romaniei cu Basarabia au fost ridicati si dusi la sectia 4 de Politie.

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu

Foto: Facebook - Alina Gorghiu

''Lansez un apel catre actuala administratie a Bucurestiului/Jandarmerie sa permita manifestarea pasnica a oamenilor. Sa blocheze elementele care vor sa degenereze marsul, dar respectand mesajul militantilor corecti. Cred ca apropierea alegerilor din Moldova naste tensiuni pe ambele maluri ale Prutului, dar nu dam un exemplu de democratie blocandu-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chisinau nu poate fi modificat parcursul european al acestei tari si acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie sa il dam'', a scris Gorghiu pe Facebook.

In replica, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a condamnat "atitudinea iresponsabila a presedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuza Primaria Capitalei de escaladarea tensiunilor si violentelor intre jandarmi si participantii la mitingul unionist din Bucuresti".

Gabriela Firea, in studioul HotNews

Gabriela Firea, in studioul HotNews

Foto: Hotnews

Ea a sustinut ca Primaria Capitalei, prin Comisia tehnica de avizare a manifestatiilor publice, nu a facut altceva decat sa aprobe un mars organizat pentru a transmite un mesaj de unire a Romaniei cu Basarabia si a criticat Jandarmeria.

''Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase si pot determina o crestere a violentelor in urmatoarea perioada. Jandarmeria a decis retinerea in forta a celor 5 lideri ai manifestantilor, fara implicarea sau consultarea Primariei Capitalei - o actiune pe care o consideram exagerata. Doamna Gorghiu doreste, prin afirmatiile sale iresponsabile, sa acopere o gafa imensa a Guvernului tehnocat, dand vina pe Primarie. Jandarmeria este o institutie in subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima data cand presedintele PNL minte in legatura cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu sa nu mai dezinformeze populatia si sa nu mai provoace campanii de manipulare'', a argumentat Firea.

Traian Basescu

Traian Basescu

Foto: Agerpres

La randul sau, liderul PMP, Traian Basescu, a lansat un atac in termeni jignitori la adresa Guvernului - ''adunatura de ticalosi tradatori de tara'' - si a premierului Dacian Ciolos. ''Pentru violenta jandarmilor impotriva unionistilor din Republica Moldova si Romania, Ministrul Afacerilor Interne si Dacian Julien Ciolos trebuie sa dispara din viata publica. (...) L-ati ridicat pe George Simion, unul din liderii unionistilor, ca sa faceti frumos in fata Germaniei si a Federatiei Ruse'', a scris fostul sef de stat pe Facebook.

Cinci manifestanti care participau, sambata, la Marsul pentru Basarabia din Capitala au fost ridicati si dusi la Sectia 4 de Politie pentru identificare si audiere, in urma incidentelor care au avut loc la protest, potrivit reprezentantilor Jandarmeriei Bucuresti.