Primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc a sustinut, duminica, ca raspunsul la criza refugiatilor nu trebuie sa fie izolarea statelor europene prin construirea de garduri si granite care sa divizeze UE. Boc a precizat ca, cel putin in ceea ce priveste orasul sau, raspunsul va fi unul de solidaritate fata de refugiatii, informeaza Agerpres.

Emil BocFoto: AGERPRES

Invitat la Berlin, fostul premier roman a explicat, in cadrul unei conferinte cu liderii europeni pe tema multiculturalismului, ca Clujul este prin traditie un loc in care diferitele comunitati etnice si religioase convietuiesc in armonie.

"Incercam sa devenim un camin modern in care sa traim impreuna. Pentru ca avem toate ingredientele in orasul nostru - diversitate a minoritatilor, multiconfensionalism, o societate puternica. Lucram la un model de convietuire si vrem sa demostram Europei ca, la o scara mai mica, putem dobandi arta de a trai impreuna", a sustinut Emil Boc, citat de Agerpres.

Edilul a explicat ca Romania nu trebuie sa construiasca garduri in calea refugiatilor, ci, mai degraba, sa fie solidari cu acestia, avand in vedere ca romanii au trait 50 de ani sub dictatura comunista, iar atunci cand reuseau sa treaca granita erau bine primiti in Europa occidentala.

"La nivel local, primul nostru raspuns va fi cel de solidaritate, pentru ca, in primul rand, vorbim de fiinte umane, vorbim despre oameni care fug dintr-un razboi si este o decizie umana sa arati ca esti solidar. Asa ca, la nivel local, primul nostru raspuns va fi sa conlucram cu autoritatile, sa pregatim adaposturi, sa-i primim pe cei carora vietile le-au fost puse in pericol", a precizat Boc.