Presedintele Traian Basescu pleaca, joi dimineata, la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European de primavara. Seful statului a anuntat, intr-o declaratie de presa sustinuta joi dimineata, inaintea plecarii la Bruxelles, ca "Teoretic principalul obiectiv al acestui Consiliu este dedicat adoptarii liniilor directoare de coordonare economica in cadrul UE pentru a atinge obiectivele agendei UE 2020. Cu siguranta insa principalul subiect va fi legat de Ucraina. Noi estimam ca se va aproba intr-o forma convenabila etapa a doua de sanctiuni pentru Federatia Rusa. Etapa a doua se refera in principal la listarea oficialilor rusi, ucraineni si crimeeni considerati principalii artizani ai anexarii Crimeei si de asemenea conturile lor pe care le au in Europa".

Traian BasescuFoto: Administratia Prezidentiala

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

Teoretic principalul obiectiv al acestui Consiliu este dedicat adoptarii liniilor directoare de coordonare economica in cadrul UE pentru a atinge obiectivele agendei UE 2020.

Cu siguranta insa principalul subiect va fi legat de Ucraina.

Noi estimam ca se va aproba intr-o forma convenabila etapa a doua de sanctiuni pentru Federatia Rusa.

Etapa a doua se refera in principal la listarea oficialilor rusi, ucraineni si crimeeni considerati principalii artizani ai anexarii Crimeei si de asemenea conturile lor pe care le au in Europa.

Partea economica: Subiectele din concluzii vor fi legate de continuarea consolidarii fiscale la nivelul UE si implicit al fiecarui stat; promovarea competitivitatii; reducerea somajului; reforma administratiei publice.

Inteleg ca Ghita fara frica cu televiziunea lui tin neaparat sa vorbeasca de legitimitatea presedintelui la Consiliul European.

Nu pot decat sa il invit sa citeasca Constitutia Romaniei. Si pe alti oameni politici care spun trasnai cu mandate si nu mai stiu ce.

Dosarul de Bruxelles nu s-a intocmit din aer. Exista un mecanism care functioneaza cu sau fara voia presedintelui, cu sau fara voia premierului. Sunt functionarii din ministere si dosarul cuprinde informatiile venite de la ministere.

Exista o institutie care se numeste MAE si in functie de tematici preia informatiile de la ministere care ajung in acest dosar.

Mai este un lucru in ceea ce priveste Romania. V-am enumerat mai devreme tematica in ceea ce priveste coordonarea la nivel european. Romania are un acord cu UE, BM si CE. In acord sunt preluate toate obiectivele Romaniei pentru anul 2014. Am aprobat memorandumul cu FMI exact pentru ca el corespundea criterilor CE.

Poate afla si primul ministru Victor Viorel cum functioneaza relatiile in interiorul statului roman.