Senatorul PSD Mircea Geoana, fost ministru de Externe, a declarat, marti, ca sansele ca scenariul din Crimeea sa se repete in cazul Transnistriei sunt mult mai reduse, el aratand ca are incredere ca scrisoarea Sovietului Suprem de la Tiraspol nu va primi un raspuns pozitiv de la Moscova, potrivit Mediafax.

"Cu privire la situatia din Transnistria, sper ca tot ce inseamna enclave filoruse din spatiul ex-sovietic - ca e vorba de Transnistria, de Osetia sau Abhazia, in Georgia - sa nu se reproduca scenariul din Crimeea. Sunt sanse mult mai reduse ca ceea ce s-a intamplat in Crimeea sa se reproduca in Transnistria, din simplul fapt ca in Moldova exista un Guvern stabil, legitim si recunoscut de Federatia Rusa", a spus Geoana, el aratand ca, in cazul Crimeei, Federatia Rusa a invocat faptul ca noile autoritati de la Kiev sunt ilegitime.

Geoana a mai argumentat, precizand ca, din punct de vedere al riscurilor de escaladare suplimentara cu Occidentul, ca si al continuarii acestui procedeu si in alte enclave filoruse, costurile pentru Federatia Rusa ar fi "exorbitante".

Senatorul PSD a condamnat scrisoarea transmisa marti de "asa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol" catre Duma de stat a Rusiei, aratand ca acest gest e inacceptabil, fiind "un gest direct la adresa suveranitatii Republicii Moldova".

El a salutat, pe de alta parte, declaratia comisarului european pentru extindere, Stefan Fule, care in conditiile gesturilor de luni si de marti de la Moscova a anuntat un traseu de aderare al Ucrainei catre UE.

"Acest lucru se va intampla si cu Republica Moldova. Sper ca la urmatorul Consiliu European sa se devanseze data semnarii Acordului de asociere cu Republica Moldova si Georgia, anuntat initial pentru finalul lunii august. Europa trebuie sa arate pentru Republica Moldova si Georgia solidaritate deplina si terminarea ambiguitatii cu privire la apartenenta la UE a acestor doua state", a mai spus Geoana.