PDL anunta printr-un comunicat de presa ca a depus o initiativa legislativa de stimulare a invatamantului profesional, universitar si a cercetarii stiintifice prin modificarea Codului Fiscal astfel incat cheltuielile cu bursele acordate elevilor si studentilor de catre mediul privat sa devina deductibile, in conditia in care se obtine o certificare de competenta in domeniul de activitate al angajatorilor. Conform proiectului, beneficiarii burselor "pot fi obligati de catre agentii economici, cu care au semnat un contract de finantare, sa lucreze pentru ei maxim trei ani de la terminarea studiilor".

Initiatorii proiectului sunt deputatii PDL Raluca Turcan si Gheorghe Ialomitianu. Potrivit proiectului de lege publicat de Raluca Turcan pe blogul sau, de stimulente fiscale pot beneficia intreprinzatorii "care incheie contracte pentru finantarea unor proiecte de cercetare-dezvoltare cu universitati acreditate si de institute de cercetare acreditate sau de cercetatori independenti care detin titlul stiintific de doctor, pe baza contractelor de cercetare si cu conditia prezentarii rezultatelor cercetarilor la finalizarea contractelor".

Deputatii democrat-liberali propun sa fie deductibile si "cheltuielile cu bursele acordate elevilor si studentilor care urmeaza o forma de scolarizare sau perfectionare acreditata, prin care se obtine o certificare de competenta in domeniul de activitate a angajatorilor".

Proiectul prevede ca beneficiarii burselor "pot fi obligati de catre agentii economici, cu care au semnat un contract de finantare, sa lucreze pentru ei maxim trei ani de la terminarea studiilor".

Proiectul de lege:

"Art. I - Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 191, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:

(41) Stimulentele fiscale prevazute la alin. (1) se acorda si intreprinzatorilor care incheie contracte pentru finantarea unor proiecte de cercetare-dezvoltare cu universitati acreditate si de institute de cercetare acreditate sau de cercetatori independenti care detin titlul stiintific de doctor, pe baza contractelor de cercetare si cu conditia prezentarii rezultatelor cercetarilor la finalizarea contractelor.

2. La alineatul (2) al articolului 21, dupa litera s) se introduce o noua litera, litera s), cu urmatorul cuprins:

s) cheltuielile cu bursele acordate elevilor si studentilor care urmeaza o forma de scolarizare sau perfectionare acreditata, prin care se obtine o certificare de competenta in domeniul de activitate a angajatorilor.

3. Dupa Art. 21 se introduce un nou articol 211 cu urmatorul cuprins: beneficiarii burselor prevazute la alineatul (2) al articolului 21, litera s) pot fi obligati de catre agentii economici, cu care au semnat un contract de finantare, sa lucreze pentru ei maxim trei ani de la terminarea studiilor."