Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca spera ca peste cinci ani, cand Romania va aniversa un secol de la Marea Unire, sa avem o autostrada care sa lege Muntenia de Ardeal si Ardealul de Moldova, transmite Agerpres.

"In 2018 trebuie sa facem un bilant. Ce a facut Romania in acesti o suta de ani? E mai prospera, este mai unita, are mai multe oportunitati? (...) Eu cred ca va fi o sarbatoare atunci. Cred ca este si un moment de bilant si de a stabili niste obiective. De la obiective mari, pana la lucruri care pot parea mai putin importante, dar care sunt esentiale. Dupa o suta de ani nu avem niste legaturi de transport foarte bune intre regiuni. Nu avem o autostrada care sa lege Muntenia de Ardeal si Ardealul de Moldova. Sper ca pana in 2018 sa le avem. Nu avem alte lucruri care inseamna o tara unita si dezvoltata in mod uniform", a spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Sibiu, in timpul unei intalniri cu autoritatile locale, ca spera ca anul viitor sa fie gata autostrada Arad-Sibiu, o lucrare mare de infrastructura "pentru toata partea de vest a tarii".

"Dupa un an de zile, ca sa va spun sincer, nu e nimic mai greu in tara asta decat sa reusesti sa pornesti un proiect de infrastructura. Un an de zile a durat toata procedura ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice - n.r.), UCVAP (Unitatea Centrala de Verificare a Achizitiilor Publice - n.r.), CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - n.r.), Curtea de Apel, pentru bucata de autostrada, lotul de autostrada intre Arad si Sibiu. In sfarsit, saptamana trecuta, Curtea de Apel, dupa nenumarate contestatii si proceduri ingrozitor de lungi, s-a pronuntat. (...) Sper ca aceasta lucrare mare de infrastructura, nu doar pentru Sibiu, ci practic pentru toata partea de vest a tarii, acum daca o incepem sa o si avem finalizata in cursul anului urmator", a afirmat Victor Ponta.

Lotul de autostrada intre Arad si Sibiu face parte din Coridorul IV paneuropean, care incepe in Germania si se termina la Istanbul. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta. Acesta include autostrada Bucuresti-Constanta si sapte tronsoane de autostrada: Nadlac-Arad lot 2, Arad-Timisoara, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Deva-Orastie, Orastie-Sibiu, Sibiu-Pitesti.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, recent, respingerea, ca nefondate, a plangerilor Strabag si Spedition UMB formulate in recurs, referitoare la atribuirea contractelor pentru lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva. Hotararea este irevocabila si vine in continuarea deciziei CNSC din data de 17 iunie 2013 prin care s-a dat castig de cauza asocierii JV Salini - Secol SpA.

Primul ministru a mai spus vineri, ca viitorii cinci ani vor trece repede, insa e nevoie ca toti romanii sa fie responsabili pentru a sarbatori cum se cuvine aniversarea din 2018.

"Trec repede cei cinci ani si cred ca suntem toti responsabili cei de acum, aflati in viata si in activitate, de cum arata o tara la o suta de ani de cand s-a format, asa cum este acum. Sunt sigur ca cei din Moldova si Muntenia se vor supara acum ca spun o suta de ani de Romania, dar Romania este completa impreuna cu Ardealul. Sigur ca a fost 1859, dar Romania Romanie este cu tot cu Ardealul si, atunci, o suta de ani de Romanie intreaga sarbatorim in 2018", a mai precizat premierul.

Primul ministru a vorbit despre aniversarea care va avea loc in 2018 si in timpul discursului pe care l-a tinut vineri dimineata, in fata celor 263 de absolventi ai Promotiei "Aurel Vlaicu - 100", la Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" de la Sibiu. "Vreau sa va rog pe toti cei care sunteti astazi prezenti sa va ganditi cum ne prezentam la o suta de ani de la formarea Romaniei, daca putem sa facem o tara mai buna, o armata de care suntem mandri, cu autoritati locale, cu oameni care isi aduc fiecare contributia. Vreau sa ne vedem de fiecare data cu mandria si cu gandul ca am facut o tara mai buna decat in urma cu o suta de ani si ca dumneavoastra, noua generatie puteti sa faceti lucrurile si mai bine decat am facut-o pana acum", le-a spus Ponta celor 262 de sublocotenenti absolventi ai Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" de la Sibiu.

Premierul Victor Ponta si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa au participat vineri dimineata, de la ora 10.00, la ceremonia de avansare la gradul de sublocotenent si absolvire a Promotiei "Aurel Vlaicu - 100", la Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" de la Sibiu. Victor Ponta va ramane vineri la Sibiu si pentru a participa la Raliul Sibiului, alaturi de pilotul Titi Aur, insa nu ca si concurenti, ci pentru a promova o campanie care militeaza pentru siguranta la volan si respectarea regulilor rutiere pentru evitarea accidentelor.