Europarlamentarul Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a anuntat luni, la Oradea, ca anul 2013 este "anul autonomiei" si ca a demarat procedurile pentru initiativa civica europeana privind comunitatile nationale traditionale care traiesc in minoritate, transmite Agerpres.

"Anul acesta este pentru noi anul autonomiei si vom face tot posibilul pe plan juridic, pe plan politic, stiintific, profesional, prin informarea publicului, ca sa avanseze cauza autonomiei", a declarat, in conferinta de presa, Tokes.

Potrivit acestuia, textul initiativei privind comunitatile nationale a fost inaintat, spre avizare juridica, la Bruxelles, de unde se asteapta un raspuns. Pana atunci, afirma Tokes, nici se pune in discutie strangerea de semnaturi, deoarece nu sunt indeplinite conditiile.

Eurodeputatul Tokes a precizat ca proiectul este multiplu, pe diferite niveluri de autonomie, succint exprimate in autonomie teritoriala, culturala si autonomia acelor localitati sau conglomerate urbane-metropole care au o majoritate etnica, precum Cluj-Napoca sau Brasov, unde s-ar putea crea, pe baza unei intelegeri, un statut special unanim avantajos comunitatilor etnice.

"Problema este deschisa. Cate tari, atatea forme de autonomie si modele. Noi, in intelegere cu majoritatea romaneasca, ar trebui sa cream formele noastre adecvate pentru comunitatile noastre mixte. Avem in plan doua autonomii mai mari pe criterii etnice, cea secuiasca si din Partium", a precizat Tokes.

Europarlamentarul a mentionat, in calitate de presedinte al Consiliului de autonomie din Bazinul Carpatic, ca toate comunitatile maghiare din jurul Ungariei au ca principii in plan social si politic autoguvernarea si autodeterminarea cu respectarea granitelor existente si a suveranitatii tarilor in care traiesc.