"Daca undeva peste sase luni o sa constatam ca nu avem oameni, idei, ca nu e nimeni interesat de ce promovam noi, faci un partid de 1%? Pai mai sunt, avem FC-ul, avem Noua Republica, PNTCD, sunt multe. Deci, relatia presedintelui cu aceasta Fundatie: dupa ce-si va termina mandatul de presedinte, va fi locul in care se va intoarce", a explicat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu intr-un interviu pentru HotNews.ro cum vede viitorul Miscarii Populare. Lazaroiu sustine ca Fundatia Miscarea Populara nu trebuie sa se transforme intr-un nou partid, ci partidul ar trebui sa devina "bratul politic" al Fundatiei, daca va exista o masa critica de oameni care sa impartaseasca valorile fundatiei.

Sebastian Lazaroiu in dialog cu Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Asculta in varianta audio sau vezi in inregistrarea video disputa Oameni vs Institutii. Cum explica Sebastian Lazaroiu compromisul Traian Basescu - Victor Ponta pe tema numirii noilor procurori sefi. Vezi razboiul argumentelor si contraargumentelor.

Asculta interviul cu Sebastian Lazaroiu despre PDL, Miscarea Populara si coabitarea Traian Basescu - Victor Ponta

Descarca fisierul audio in format MP3

De ce fundatie si nu partid? Avem destule partide in Romania. Eu cred ca trebuie sa apara intai fundatia, cea care promoveaza valorile, obiectivele, selecteaza oamenii, si daca exista o masa critica atunci iti faci un instrument politic. Dar nu Fundatia se transforma, Fundatia trebuie sa ramana. Ca valorile alea se mai schimba in timp, se mai ajusteaza. Si partidul respectiv devine bratul politic al Fundatiei. Asta mi se pare ordinea fireasca. S-ar putea sa nu gasesti oameni pentru asa ceva. S-ar putea sa constati ca valorile pe care tu le promovezi nu sunt impartasite de o masa critica ce poate sa formeze un partid relevant.

Nu e minciuna asta? Traian Basescu vrea un nou partid, nu seminarii prin tara, mai ales ca s-a despartit definitiv si pentru totdeauna de PDL. Nu e nici o minciuna. E un demers sincer. Daca undeva peste sase luni o sa constatam ca nu avem oameni, idei, ca nu e nimeni interesat de ce promovam noi, faci un partid de 1%? Pai mai sunt, avem FC-ul, avem Noua Republica, PNTCD, sunt multe. Deci, relatia presedintelui cu aceasta Fundatie: dupa ce-si va termina mandatul de presedinte, va fi locul in care se va intoarce.

Cine-l crede pe Traian Basescu ca vrea o fundatie nu un partid? Este o interpretare gresita, ca Traian Basescu s-a suparat ca nu a iesit cine trebuia si s-a suparat pe PDL. Exista o tabara care s-a dovedit majoritara la Congres care s-a dezis de Traian Basescu, de guvernul Boc, de obiectivele presedintelui.

De ce tabara cealalta, Elena Udrea, mai e inca in PDL? Pana la urma ei sunt un partid, unde sa se duca. Intr-un partid nu-ti iei jucariile si pleci cand pierzi.

Nu cand pierzi, cand intri intr-o coliziune frontala cu varful partidului pe teme esentiale.Daca ma intrebati pe mine, eu va spun ca PDL-ul inseamna acum doua partide. Acolo nu mai e un partid. Faptul ca unii au decis sa ramana probabil ca e o decizie buna. Probabil ca vor mai incerca sa influenteze mesajele partidului, tipul de opozitie, si sunt convins ca la un moment dat, daca nu vor reusi, ei vor pleca de acolo. Asta s-ar intampla in orice partid. Cand sunt doua partide, nu mai pot sta sub aceeasi umbrela. Interesele si obiectivele sunt total divergente.

O vedeti pe Elena Udrea rupand o parte din PDL?Nu stiu daca va fi Elena Udrea cea care va face asta. Sunt lideri de filiale extrem de nemultumiti de ce se intampla si de drumul pe care a luat-o partidul. Partidul nu s-a asezat deloc, pentru ca acum urmeaza alegeri in filiale. Deci, s-ar putea sa apara o miscare de la nivelul acestor lideri, nu de la nivelul candidatului Elena Udrea care a pierdut la conventie.

Si unde sa se duca? Cum ati intrebat dvs inainte.Pot constitutui o alta formatiuine politica, pot iesi definitiv din politica. Isi pot constitui o alta formatiune, sunt formule politice pe care ei le vor decide. Acolo e o ruptura, care nu mai poate fi surmontata.

Cum veti explica publicului radical, satul de partide, urmatoarea situatie: Traian Basescu, parintele spiritual al Miscarii Populare, are un acord de coabitare cu Victor Ponta, a sustinut-o pe Elena Udrea la sefia PDL, adica a facut genul de compromisuri politice, inclusiv la numirea procurorilor sefi, de care acest public pare satul pana peste cap? Ar trebui sa va conving pe dvs si atunci as convinge multi care gandesc ca dvs. Sa le luam pe rand: acordul de coabitare. Fara el, Romania era facuta in momentul asta tandari. De ce? O putere majoritara, care si-a impartit deja functiile, spunea, gata, am luat premierul, urmeaza sa luam si presedintele. Deci probabil ar fi fost o noua suspendare imediat dupa alegeri si totul era sters de pe fata pamantului. N-ar fi nevoie, intr-o tara civilizata, de un astfel de acord de coabitare. Coabitarile in timp devin o practica. Dar la noi se pare ca au functionat foart greu. Sau putea presedintele sa demisioneze din functie si sa vina, foarte probabil, Crin Antonescu. Si atunci nu era nevoie de coabitare.

Ce a castigat Romania din coabitare?A stopat o initiativa foarte probabil de indepartare a presedintelui din functie si punerea unui presedinte de aceeasi culoare cu USL. Care ce ar fi insemnat? Punerea sub control a justitiei, a serviciilor, a tuturor institutiilor statului de drept care au rezistat.

Partial adevarat, dar ce vedem acum e ca procesul asta de punere sub control continua.Dar el este impiedicat tocmai de acest acord de coabitare. Sa luam exemple. Decapitarea generalilor din armata. Putea sa treaca foarte usor daca nu observa nimeni, daca nu iesea presedintele sa atraga atentia asupra acestui lucru, atragand atentia ca suntem tara membra NATO si nu poti sa-ti decapitezi generalii. Daca n-ar fi facut-o presedintele, sa zicem ca era Crin Antonescu la Cotroceni, anul asta aveam decapitata Armata romana. Sa luam situatia cu nominalizarea procurorilor. Daca il aveam pe Crin Antonescu presedinte, venea ministrul justitiei din partea Antenei 3 si spunea: procurorii sunt astia. Ajungeau la Crin Antonescu, acesta semna si aveam procurorii lui Voiculescu.

Vad un risc major aici. Ca Parchetul General sa fie in mare parte sa fie sub influenta politica a PSD, alti procurori sa fie controlati de PNL, de Voiculescu, ici colo un mic compromis numai ca toti astia au si girul presedintelui Traian Basescu. La o adica nu stiu daca poate spune ceva, dar o sa i se aduca tot timpul aminte: astia au fost pusi cu girul tau si puteai sa n-o faci.N-a fost asta situatia de opt ani de zile? Daniel Morar n-a fost tot timpul creatia si responsabilitatea lui Traian Basescu si a Monicai Macovei? Toate injuraturile pe care le-a luat Daniel Morar si Codruta Covesi in ultimii opt ani nu au fost puse in carca Monicai Macovei si lui Traian Basescu? Deci ce ar fi diferit? Asta inseamna raspundere politica.

Numai ca acum isi asuma raspunderea pentru niste numiri care nu-i apartin. Atentie, in mare masura a venit Ponta cu o lista, i-a pus-o pe masa si a zis: astia sunt. Ok, compromisul Kovesi dar nimic mai mult. Pe Nitu l-ai respins, dar esti nevoit sa-l inghiti acum. Un lucru pe care nu-l spuneti dvs domnul Tapalaga este care e rolul pe care il au acesti sefi din procuratura. Nu este foarte important. Dezinformati de multe ori publicul prin omisiune. Oamenii astia 95% din atributiile lor sunt de management si administrative. De ce nu spuneti asta?

Ar fi o minciuna asta.De ce nu spuneti publicului dvs ca, atunci cand ai un sef la DNA, si el printr-o procedura administrativa ar putea sa impiedice un procuror din subordine sa rezolve un caz sau sa incerce sa-l determine sa musamalizeze dosarul, de ce nu spuneti publicului dvs ca acel procuror se poate plange la CSM?

Procurorii functioneaza intr-un sistem ierarhic. Stai si te gandesti foarte bine ca procuror cand te duci la CSM sa-ti denunti seful ca s-ar putea ca CSM-ul de maine sa nu mai fie cel de azi, sa fie nereformist, controlat politic si ala, procurorul asta sa fie trimis inapoi la parchet si ramane cu seful ala pe care l-a denuntat.Vedeti dle Tapalaga de ce trebuie sa punem institutiile inaintea oamenilor.

Institutiile sunt facute din oameni. Asta e o poveste. Organizatiile sunt compuse din oameni, insitutiile sunt altceva. (...)

  • Asculta varianta audio sau vezi mai jos in inregistrarile video continuarea disputei Oameni vs Institutii. Cum explica Sebastian Lazaroiu compromisul Traian Basescu - Victor Ponta pe tema numirii noilor procurori sefi. Vezi razboiul argumentelor si contraargumentelor.

Sebastian Lazaroiu despre liderii Miscarii Populare