Pretul painii se va mentine neschimbat, chiar daca se va lua decizia de reducere a TVA de la 24 % la 9%, drept pentru care masura nu va avea efecte in plan social, a declarat, joi, la Deva, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), citat de Agerpres.

In opinia acestuia, Romania nu trebuie supusa unor "experimente in domeniul fiscal", care ar putea sa aiba un efect de bumerang in ceea ce priveste mediul economic din tara.

"Reducerea TVA la paine este o decizie politica. De altfel, s-a si declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic ca mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea macar a uneia dintre autostrazi. (...) Stiu ca reducerea TVA la paine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, insa, din pacate, aceasta decizie nu are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta. (...) Introducerea TVA de 9% la produsele de panificatie ar fi un lucru bun daca s-ar traduce prin ieftinirea painii, insa acest lucru nu se va intampla", a spus europarlamentarul Iuliu Winkler.

Deputatul european a explicat ca painea reprezinta 6,73% din cosul de consum al unei familii. In acest context, Winkler a apreciat ca o reducere a pretului la paine s-ar putea traduce printr-o crestere cu 0,8% a puterii de cumparare, cu acelasi procent urmand sa scada si inflatia.

"Pretul de vanzare al painii nu va scadea, lucru care a fost admis atat de producatorii din industria de panificatie, cat si de responsabilii din Ministerul Agriculturii", a aratat Iuliu Winkler, manifestandu-si indoiala ca agentii economici din acest sector de activitate ar putea sa-si plateasca integral contributiile catre bugetul de stat.

Deputatul european a mai spus ca, la ora actuala, fiscalizarea in sectorul panificatiei este de doar 30%, ceea ce inseamna ca doua paini din trei sunt valorificate in economia neagra