Premierul Victor Ponta s-a declarat dispus, luni, sa faca toate compromisurile pe care le considera "bune pentru Romania", aratand ca si presedintele Traian Basescu a cedat acceptand faptul ca Daniel Morar nu va fi numit in functia de procuror general.

Seful Guvernului a facut aceasta declaratie la Palatul Parlamentului, dupa discutia avuta cu liderul liberal Crin Antonescu, care se opune unei eventuale numiri a fostului procuror general Laura Codruta Kovesi la sefia DNA.

"O sa fac toate acele compromisuri pe care le consider bune pentru Romania, chiar daca ele sunt daunatoare pentru mine personal. In momentul in care ajungi intr-o functie importanta trebuie sa faci o balanta. Daca credeti ca poti sa fii prim-ministru si sa iei numai decizii care sa te favorizeze personal, nu stiti ce inseamna sa fii prim-ministru", a afirmat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Intrebat de jurnalisti daca numirea lui Kovesi constituie "un compromis bun", el a aratat ca desemnarea unor noi sefi la DNA, la Parchetul General, la DIICOT este "un lucru bun, de care Romania are nevoie".

"Si eu si Crin Antonescu in multe momente am facut compromisuri. (...) Cum credeti ca se poate face altfel politica decat respectandu-l si pe celalalt si incercand sa gasesti un numitor comun? Credeti ca exista cineva pe lume care poate sa faca politica spunand 'eu vreau sa fie asa' si toata lumea face ca el? Nu, nici n-ar fi bine. Uneori cedez eu, alteori cedeaza domnul Antonescu. Cedeaza si domnul Basescu. Sa stiti ca nu e foarte fericit ca nu e domnul Morar procuror general. Asta e. A facut si domnul Basescu un compromis", a adaugat Victor Ponta.

El a reiterat ca "in mod sigur" nu l-ar fi numit pe Daniel Morar in postul de procuror general. "Da, cred ca gestul presedintelui de a-l numi pe Morar la Curtea Constitutionala a fost o intelegere a faptului ca nu l-as numi niciodata (in postul de procuror general- n.r.) si a faptului ca altfel ramaneam blocati in privinta numirilor", a spus Ponta, precizand ca divergentele din USL vor putea fi depasite.

Totodata, el a sustinut ca, in discutia cu Antonescu, nu a exprimat niciodata intentia clara de a o numi pe Kovesi la sefia DNA, dar nu a exclus aceasta varianta.

Ponta a mai spus ca nu va merge marti la sedinta Sectiei de procurori a CSM cu o lista de propuneri.

El a afirmat ca discutiile cu presedintele vizand numirea noilor sefi la DNA si Parchetul General nu constituie o "negociere", subliniind totodata necesitatea unui acord intre seful statului, ministrul Justitiei - portofoliu al carui interimat il asigura premierul - si CSM.

"Am marele avantaj ca ii cunosc pe foarte multi dintre procurorii care pot ocupa functii de conducere. (...) Ca sa fac propuneri care oricum sunt respinse mi se pare un gen de joaca politica, ce nu face altceva decat sa adanceasca criza - in momentul in care propui niste oameni care oricum stii ca voi fi respinsi. In plus, imi respect mult prea mult fostii colegi procuri ca sa le fac o asemenea propunere 'haideti sa va propun ca sa va pice Basescu'", a aratat premierul.

El a admis insa ca discutiile cu seful statului ar putea sa nu se soldeze cu un acord.

"Trebuie sa existe un acord ca sa nu propunem niste nume care vor fi respinse. Asa consider ca trebuie sa actionez serios. Nu inseamna insa ca o sa avem si un rezultat. E foarte posibil sa nu avem niste nume asupra carora sa existe un acord si atunci o sa stam in continuare in aceasta situatie de incertitudine, dar este de datoria mea sa incerc sa rezolvam acest blocaj care exista de un an de zile", a mai spus Ponta.

De asemenea, seful Executivului a aratat ca discutiile de la CSM si cele pe care le va avea cu presedintele Traian Basescu nu se vor referi strict la desemnarea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA.

El a dat asigurari ca USL nu mizeaza pe un anumit nume pentru acest post, sustinand ca liderul liberal Crin Antonescu - partenerul sau din USL - nu a propus vreo candidatura anume.

Intrebat cum a reusit sa calmeze spiritele din USL, premierul a raspuns: "Cu intelepciune".

Intrebat daca numirea unui alt procuror la sefia DNA, in afara de Kovesi, ar afecta cooperarea cu Bruxelles-ul, premierul a raspuns ca desemnarea acesteia nu reprezinta un "must do" din partea Comisiei Europene.