Reprezentantii Partidei Romilor "Pro Europa", reuniti sambata intr-o conferinta nationala la Palatul Parlamentului, au validat in unanimitate un protocol semnat intre aceasta formatiune si PSD, prin care partile se angajeaza sa-si acorde sprijin reciproc la alegerile parlamentare din 9 decembrie, transmite Agerpres.

Documentul, semnat pe 28 octombrie, constituie un pact politic, prin care Partida Romilor promite sa sustina proiectele unui eventual guvern USL dupa legislative, a explicat deputatul social-democrat Madalin Voicu.

El a spus ca, dupa acordul semnat la nivel central intre formatiuni, vor urma si protocoale ale Partidei Romilor cu Ministerul Administratiei si Internelor, cu Ministerul Muncii si cel al Agriculturii. In ceea ce priveste MAI, institutia va trebui sa solutioneze in primul rand problema documentelor de identitate, avand in vedere ca multi reprezentanti ai etniei rome nu detin toate actele necesare.

Liderul Partidei Romilor, Nicolae Paun, a tinut sa precizeze ca formatiunea sa nu are o intelegere scrisa cu PNL, ca parte a Uniunii Social Liberale, ci "una cu primul-ministru al Romaniei".

"Probabil o sa fiu condamnat de catre cei din opozitie - mi-am auzit destule comentarii - spunand ca sunt un cameleon, nu un scorpion. Da, asa este, sunt un om politic care imi vad interesele comunitatii de romi, recunosc ca asa este", a concluzionat el, in aplauzele celor aproximativ 500 de delegati ai Partidei Romilor veniti din toata tara.

El a spus ca protocolul va fi transmis structurilor USL, urmand sa fie implementat nu doar la nivelul Guvernului, dar si de administratia locala.

"Nutresc speranta ca Victor Ponta sa ramana prim-ministru, iar Guvernul trebuie sa isi asume acest protocol si sa tina cont de obligatia pe care si-a luat-o in momentul in care a semnat cu noi un protocol si noi sa fim seriosi si sa aratam ca suntem o organizatie matura din punct de vedere politic", a adaugat Paun.

El si-a avertizat colegii de partid ca reprezentantii opozitiei ar putea sa le creeze probleme in teritoriu.

"O serie de presedinti de consilii judetene, primari care se afla in opozitie cu noi s-ar putea sa va creeze probleme, asta inseamna ca nu sunt maturi din punct de vedere politic pentru ca - o afirm de la aceasta tribuna cu maxima responsabilitate - si dumnealor au beneficiat odata si candva de bunavointa noastra si ma refer la PDL in mod direct si nu stiu in ce masura, atat in plan local, ca de altfel si la nivel de Guvern, dumnealor si-au tinut promisiunea. Nu ne aflam pentru prima data intr-o asemenea combinatie politica de sustinere reciproca, startul l-am dat in anul 2000 cu PDSR la data respectiva, am continuat cu PDL si trebuie sa recunoastem ca, daca vrem sa facem politica si vrem bunastarea comunitatii de romi, nu putem sa facem politica din afara cetatii. Trebuie sa avem o relatie foarte buna cu partidele care sunt la putere, o relatie cu Legislativul", a completat liderul Partidei Romilor.

La reuniunea Partidei Romilor au luat parte ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, deputatul social-democrat Madalin Voicu, care a transmis mesajul presedintelui PSD, Victor Ponta.

Fete costumate in costume traditionale le-au impartit crizanteme galbene celor 500 de romi, "in semn de bunavointa si politete", dupa cum a explicat Voicu.