Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru considera ca functionarea Institutului Cantacuzino este de importanta strategica pentru securitatea Romaniei, motiv pentru care va initia un proiect legislativ prin care aceasta institutie sa treaca in subordinea Consiliului Suprem de Aparare al Tarii.

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a declarat joi, pentru Agerpres, ca trecerea Institutului Cantacuzino in subordinea CSAT este necesara intrucat asigura securitatea epidemiologica a Romaniei si independenta fata de producatorii externi pentru ca produce vaccinurile din programul national de imunizari si pe cele din rezerva antiepidemica.

"Romania isi poate proteja astfel populatia atat in conditii uzuale, cat si in situatia unor calamitati, epidemii, pandemii", a spus Ciuhodaru.

Totodata, parlamentarul iesean a subliniat ca Institutul Cantacuzino este singurul producator de vaccin BCG din Europa, unul dintre cei sapte producatori europeni si 11 producatori internationali de vaccin antigripal care dispune de laboratoare de referinta capabile sa realizeze un diagnostic precoce, rapid in caz de alerta epidemiologica.

"Institutul Cantacuzino asigura independenta fata de resursele externe in prevenirea si combaterea unor situatii de criza ce pot aparea cu usurinta in contextual geopolitic actual. Costurile de productie reduse ofera Romaniei preturi de achizitie mult mai mici pentru multiple produse biologice strategice si, implicit, cheltuieli bugetare reduse", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.