Presedintele Traian Basescu, a trimis vineri, o scrisoare presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, in care le cere acestora: "In conformitate cu art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, va adresez rugamintea de a acorda o atentie deosebita in adoptarea de catre Parlament, cat mai urgent posibil, a Proiectului de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului European 2011/199/UE din 25 martie 2011 de modificare a art. 136 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a caror moneda este euro."

Decizia Consiliului European 2011/199/UE a fost supusa ratificarii Parlamentului prin Decretul nr. 892 din 2 decembrie 2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 866 din 8 decembrie 2011, mai precizeaza seful statului in scrisoarea trimisa presedintilor celor doua camere parlamentare si remisa Hotnews.ro.

"Am convingerea ca veti intelege necesitatea urgentarii adoptarii proiectului de lege sus mentionat, acest lucru fiind un mod de a ne indeplini angajamentele asumate fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana", incheie Traian Basescu.

La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Deciziei Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a caror moneda este euro, potrivit Agerpres.

Decizia Consiliului European din 25 martie trebuie sa fie supusa ratificarii de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Pe fondul crizei economice actuale din UE, Romania a sustinut crearea mecanismului european de stabilitate si implicit modificarea limitata a Tratatului in vederea asigurarii stabilitatii zonei euro. Romania va contribui la Mecanismul European de Stabilitate (MES) dupa ce va adera la zona euro.

In vederea mobilizarii fondurilor necesare, MES va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea incheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu institutii financiare sau cu alte parti terte.

Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesara modificarea limitata a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (TFEU), decizia in acest sens fiind adoptata la Consiliul European din 16-17 decembrie 2010. MES va inlocui Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilizare Financiara, care vor ramane in vigoare pana in iunie 2013.