Ceva abrupt a intervenit in relatia dintre presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc. Ceva a dat peste cap toate calculele. La prima discutie pe tema schimbarii premierului Boc, consumata duminica noaptea (13 februarie), liderii PDL si-au exprimat prin vot optiunea pentru un premier independent. Din informatiile HotNews.ro, din cei peste 50 de lideri prezenti, 47 au votat pentru. Inarmat cu acest vot, presedintele Traian Basescu avea asigurata, teoretic, sustinerea bazei partidului pentru schimbarea premierului Boc. A pierdut-o in doua zile. Insusi premierul Boc a schimbat foaia. Duminica parea sa-si accepte resemnat soarta. Azi s-a razgandit sau l-au razgandit altii.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Dupa intalnirea de duminica, toate relatarile presei si informatiile disponibile descriu un Emil Boc dispus sa demisionezesi un partid gata sa accepte un premier independent. Probabil ca Traian Basescu insusi s-a convins ca planul sau poate sa mai faca un pas si a cautat un independent la Banca Nationala. Dupa acest episod, au urmat alte intalniri cu liderii PDL, prelungite pana tarziu la Vila Lac 1. Nu e clar cand s-a impotmolit planul presedintelui si cine l-a blocat.

Cert este ca, marti dupa amiaza, la intalnirea cu parlamentarii PDL, Traian Basescu le spune glacial ca n-au decat sa mearga cu Boc daca asta vor, cu avertizarea ca se vor frige la alegerile din 2012 si ca risca sa piarda majoritatea in Parlament, daca nu merg pe mana unui premier independent. Dupa intalnire, premierul Boc devine cu totul alt om. Nu-si mai accepta resemnat soarta, despre premier independents pune nu e cazul sa discutam. Vine cu cifre, realizari, economia, vorba lui Tariceanu, aproape ca duduie.

Boc nu mai da nici un semn ca vrea sa plece. Dimpotriva, explica de ce mearga mai departe. Marea intrebare este: Cine l-a intors pe Boc? Ce l-a determinat sa respinga planurile lui Traian Basescu? A fost Blaga? A fost altcineva? A refuzat sa accepte ca pleaca invins tocmai cand revenirea economiei l-ar putea ajuta in cateva luni sa pozeze in marele invigator? De ce a refuzat argumentele "recredibilizarii partidului si guvernarii"? Doar din vanitate? N-a putut accepta ideea ca, dupa luni de sacrificii si umilinte, altcineva va culege laurii victoriei?

Discutiile nu s-au incheiat. Presedintele Basescu a anuntat ca numirea noului premier se amana pentru dupa congresul UDMR. Proababil in noaptea de marti, 15 februarie, si zilele care urmeaza, seful statului va cauta sa limiteze pierderile, sa refaca strategii. Cum o va face? Ce carti mai poate juca? Dupa infrangerea majora suferita marti, greu de intrevazut solutii de iesire din impas.

Traian Basescu a fost, in mod evident, lasat in offside de cativa lideri din PDL. In fond, de fostul sau partid, care a dat primele semne de rezvratire inca de la sfarsitul anului trecut. Ultimele evenimente sunt doar expresia vizibila a unui razboi subteran dus in ultimele intre Traian Basescu si garda veche pentru cotrolul partidului, urmate de constatarea ca Emil Boc are putine sanse sa-l invinga pe Vasile Blaga. In interviul acordat Romaniei Libere, seful statului a ridicat steguletul alb, invitand la impacare generala in interiorul PDL.

Ironia sortii: Dupa votul in cazul Pasat, Basescu a amenintat ca rupe relatiile cu partidul, dar ce constata astazi este ca partidul o rupe cu el. Daca ruptura se va adanci, spatiile de joc pentru seful statului se inchid.

Razgandirea lui Emil Boc seamana cu alta rasucire celebra. Calin Popescu Tariceanu anunta, in iulie 2005, ca va demisiona pentru a forta anticipate, dupa cum isi dorea atunci Traian Basescu.

S-a razgandit sau a fost razgandit, cert este ca Tariceanu n-a mai demisionat. Dupa razgandire, a intrat in conflict deschis cu Traian Basescu. La scurt timp dupa integrarea Romaniei in UE, in aprilie 2007, a scos PDL de la Guvernare. A mentinut PNL intr-o guvernare minoritara, cu doar 20%, pana in noiembrie 2008, avand sprijin parlamentar la vedere din partea PSD.

Razgandirea sa a accelerat ruperea unei grupari din PNL, condusa de Stolojan si Stoica, care au format in 2006 PL-D, partid care ulterior s-a topit in PDL.

Context: PDL se pregateste de alegeri interne, de schimbari importante la statut. Sambata, 19 februarie, va avea loc o sedinta decisiva. Una din modificarile importante are in vedere separarea functiei de premier de cea de presedinte de partid. Daca premierul Boc ramane prim-ministru, Vasile Blaga are deschisa calea catre sefia PDL. Boc nu va mai putea candida.

Pe 26-27 martie, UDMR isi va alege un nou lider. Intre timp, liderii PSD si PNL se intalnesc de zor cu liderii UDMR din teritoriu pentru a pune presiune pe liderii de la centru in vederea iesirii UDMR de la guvernare. Cu un Vasile Blaga presedinte la PDL, cu Laszlo Borbley sef de facto in UDMR, cu Kelemen Hunor pe post de presedinte doar cu numele, presedintele Traian Basescu risca sa-si incheie rolul de presedinte jucator inainte de 2014.