Oricum ai intoarce lucrurile ne aflam la o rascruce. Trebuie sa alegem incotro dorim sa mergem. Probabil saptamana viitoare. Primul drum inseamna refacerea echilibrelor structurale, cu sacrificii, cu rabdare si intelepciune, in urmatorii cativa ani. Este vorba de deficitele bugetare, al bugetului de pensii, de somaj, de sanatate, al educatiei si altele. Inseamna sa reducem cheltuielile bugetare la „cat ne tine plapuma”, la cat produce economia, inclusiv prin concedierea a sute de mii de bugetari. In caz contrar, murim cu ei de gat. Ca asa a decis guvernarea Tariceanu.

Trebuie reparata modalitatea de salarizare in sistemul bugetar. Nu prin stimulente, acordate discretionar, cui restituie o parte din bani sefilor, cui se face placut sefului, contra omerta, in cel mai pur stil mafiot, asa cum rezulta din documentul fostului ministru Vladescu. Ci dupa criterii de performanta clar sabilite. Daca numarul functionarilor s-ar reduce la jumatate, fiind inlocuiti de retele informatice, cei ramasi ar putea primi salarii duble sau triple, prin eficientizarea cheltuielilor.

Trebuie reformat sistemul de pensii, pentru ca transferurile de la bugetul central la bugetul de pensii sa fie din ce in ce mai mici, in anii ce vin.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro