Inundatii avem aproape in fiecare an. Nu invatam nimic din ele. Oamenii nu invata sa-si asigure casele. Sa se mute. Unii nu pot, altii nici macar nu accepta o asemenea idee. Cei mai multi nici nu stiu ce e aia asigurare. Nimeni nu se intreaba cat costa o asigurare pentru o casa intr-o zona inundabila. Trebuie sa se mute. Unde?

Statul nu invata niciodata nimic, el nu are memorie. Traian Basescu ne spune ca avem nevoie de un Stat minimal. Greseste profund, Statul roman nu e mare, e inexistent. Nu reuseste sa atinga niciunul din scopurile pentru care exista.

Avem rezultate proaste in domeniul educatiei? Da, cine e vinovat? Medicii pleaca. Cine e vinovat? Cum se face ca spagarii de la noi sunt tocmai buni pentru toata Europa Occidentala?

Pensionarii si bugetarii au ajuns o plaga pentru Romania. Fie sunt prea multi, fie prea "grasi". Cine e vinovat?

Sa-mi aduc aminte ca Statul a dat burse pentru niste adevarati baieti destepti, ca ei si-au facut studiile dar ca Statul nu i-a angajat. Bani pierduti si lipsa de competenta, cine e vinovat?

Tot aud "la munca, nu la intins mana", la munca unde? In Spania, in Italia.

Degeaba injuram bugetarii si pensionarii ca sunt prea multi cand adevarata problema este lipsa locurilor de munca in mediul privat. Avem 2 milioane de cetateni apti de munca plecati din tara. De ce? Pentru ca nu au gasit un loc de munca rezonabil in Romania.

Care este motivul? Impozitele. Atunci cand pentru 1 leu luat de angajat in mana Statul ia 75 de bani in taxe si impozite si apoi mai ia 19 bani ca TVA e evident ca munca in Romania este total descurajata. Cine rezista pe o asemenea piata? Doar firmele mari si multinationalele, pentru cei mici exista 2 variante, evaziunea sau disparitia. Daca are cineva curiozitatea sa vada ce inseamna IMM-urile pentru o economie serioasa o sa vada ca acestea reprezinta coloana vertebrala a unei economii.

Ne punem intrebarea de ce importam mancare? Pentru ca folosim doar putin mai mult din jumatatea terenului arabil, si acest teren este in general folosit pentru o agricultura de subzistenta nu pentru o agricultura cu o productivitate mare. De ce? Pe langa o lipsa de educatie economica exista o lipsa funciara de capital si de cetateni capabili sa organizeze o asociatie de producatori, o lipsa de oameni capabili sa ia terenurile in arenda.

O problema reala este numarul de pensionari. Cazurile ilegale sunt o cantitate relativ mica si asupra careia trebuie sa se pronunte legea. Problema este media de varsta, am putea spune. Dar inca o data nu e asa. In fiecare economie exista o dinamica, nimeni nu iese la pensie din acelasi loc de munca in care s-a angajat la 20 de ani. Dar, in lipsa locurilor de munca in mediul privat, guvernantii, guvernele Vacaroiu, Ciorbea sau Vasile, in lipsa unei oferte economice pentru cei disponibilizati i-au trimis la pensie. Si s-au spalat pe maini. Iar oamenii capabili de munca s-au bucurat.

Pe langa greselile de guvernare exista doua probleme esentiale. Prima, impozitele prea mari pe munca. A doua, lipsa de capital. Incapabilitatea de a se dezvolta afaceri noi in domeniul IMM-urilor.

Asa ca, daca un Guvern vrea sa ne scoata din situatia actuala, este necesara scaderea impozitelor si taxelor adiacente muncii, cota unica, CAS, CASS, atat pentru angajat cat si pentru angajator.

Lipsa capitalului se poate rezolva, in parte cel putin, tocmai prin scaderea acestor taxe si impozite. O sa-mi spuneti ca n-avem bani. Si cu banii de acum ce facem? Avem ideea fixa ca trebuie sa pastram deficitul bugetar. Ok. Sa vindem Posta lui Vantu si sarea lui Voiculescu la pretul corect si sa acoperim deficitul pe anul asta. Si astfel avem o sansa.

Nu avem un plan? Ba avem, cel al lui Varujan. Deci exista pe langa "raul cel mai mic" si un bine care s-ar putea face. Poate nu cel mai mare dar un bine, poate cifrele lui Varujan sunt diferite de cele corecte, se poate recalcula. Asa ca daca s-ar dubla taierile cu planul lui Varujan am putea avea o solutie pe termen mai lung decat pana in toamna cand doar taierile si cresterea TVA o sa ne aduca in acelasi loc in care suntem acum.

Ca o concluzie, doar taierile sunt o falsa solutie fara masuri de relansare economica, bugetarii si pensionarii sunt doar o parte a problemei, nu atat de mare cat e prezentata, in Romania munca e descurajata, trebuie sa facem orice sa aducem fonduri europene si investitii in productie, Statul trebuie sa se debaraseze de "gaurile negre" economice pe care le pastoreste. E necesara o regandire generala a sistemului de taxe si impozite. Bazata pe ideea de promovare a muncii si productiei.

Ce voiam sa va spun la inceput e ca sectorul privat e mult prea mic. De asta suntem aici. Si din lipsa de educatie economica, a guvernantilor si a noastra. Si din saracia cu care am intrat in "afacerea" asta numita capitalism. Ultimul motiv nu e din vina noastra. Dar asta nu e o consolare.

Avem nevoie de pace ca sa construim ceva. Pacea cu noi insine. Si de incredere in cei care ne guverneaza. Aruncatul cu oua pe de-o parte si cinismul sau populismul pe cealalta nu sunt solutii. Sunt doar continuarea razboiului nostru civil.

E momentul macar pentru un armistitiu daca nu de o pace.