"It is not that pearls fetch a high price because men have dived for them; but on the contrary, men dive for them because they fetch a high price."

Perlele nu sunt scumpe pentru ca oamenii s-au scufundat pentru ele; din contra, oamenii s-au scufundat pentru ele pentru ca sunt scumpe. - Richard Whately

Asta e esenta economiei de piata, a cererii si ofertei, a evolutiei tehnologice, a istoriei omenirii. Si este descrierea intr-o singura fraza a notiunii de valoare (nu totdeauna cuantificabila in bani) ca opus al muncii ca motor al evolutiei societatii. Munca este doar un mijloc atunci cand nu este inlocuita de noroc, inselaciune, furt sau jaf.

Toate celelalte mijloace de obtinere a valorii (asa cum e vazuta ea subiectiv de fiecare dintre noi) nu presupun munca ci risc. Norocul are un statut aparte, nu e considerat imoral, nu presupune risc si nu intra in discutie. Orice alt mijloc este considerat imoral.

In momentul cand celelalte mijloace de obtinere a valorii nu mai presupun risc foarte multa lume depaseste bariera mentala a moralei si foloseste mijloace nepermise. In acest fel pentru respectarea barierelor a fost inventata Legea si Justitia. Mai trebuie spus ca tendinta de a apela la mijloace nepermise este, nu pentru toata lumea, cumva scrisa in modul de a reactiona al creierului in fata obtinerii de foloase necuvenite fara risc (NewScientist).

In lipsa Justitiei totdeauna vor exista un numar semnificativ de oameni dispusi sa foloseasca mijloace imorale pentru a obtine valoare. Chiar si in prezenta Justitiei sunt oameni dispusi sa-si asume riscuri si sa treaca barierele legale dar numarul lor este semnificativ mai mic, ei fiind eliminati din societate.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Romania obiectiva.