Pana la urma, asa cum banuiam si eu alaturi de majoritatea celor care au votat aici, PNL a mers pe varianta cea mai sigura : au evitat Parlamentul (strigand din rasputeri ca CCR ne-a transformat intr-o republica prezidentiala) - si au ales o remanere remaniere “simpla” care sa treaca doar prin apostila prezidentiala. Era limpede ca rabufnirile alea de tip “gata, iesim de la guvernare” fac parte din teatrul de partid obisnuit, pentru ca iesirea de la guvernare e in realitate ultimul lucru la care se gandeste PNL, scrie Doc pe blogul sau.

Dintr-un punct de vedere remanierea nu e simpla, ministri au aceeasi culoare politica si cabinetul nu e restructurat; dar e … rotit. Dl Melescanu paraseste portofoliul Apararii pentru cel al Justitiei, pe care e nominalizat dl Stroe. Se intreaba MoROmeTe, “Vrea PNL neaparat inca o tura de scandal pentru urmatoarea numire de ministru, cea de la Aparare?” Raspunsul imediat? Da, bineinteles! E in logica partizana. Scena politica e polarizata, pro- si anti-presedinte, partidul condus de dl Tariceanu cauta sa castige cat mai mult din electoratul acestei din urma tabere. Conform decizie judecatorilor, dl Melescanu trebuie numit fara alte mofturi de catre dl Basescu. In schimb, la dl Stroe presedintele ar putea sa strambe - perfect constitutional - din nas. Si poate, cine stie, nu doar constitutional ci si justificat, doar ca presedintele s-ar putea pomeni, in locul dlui Stroe, cu dna Nicolai! Multumim celor 9 judecatori pentru faptul ca au transformat numirea ministrilor intr-un fel de joc de alba-neagra.

Sigur, lucrurile stau ceva mai trist din perspectiva interesului public, pentru ca anti-prezidentialismul pare sa fie singurul criteriu de competenta al noilor ministri. Dl Tariceanu a laudat interimatul la justitie al vicepresedintelui PNL, dar singurul lucru notabil facut de dl Melescanu a fost blocarea, prin abuz, a dosarelor celor 8 ministri spre iritarea publica a dlui presedinte. Dna Nicolai n-a afirmat ca va continua in orice fel lupta pentru o justitie mai buna, chiar si de pe bancile parlamentului. In schimb, a afirmat ca va continua batalia cu dl Basescu. Ce-i drept, dna Nicolai a mai declarat, apropo de acelasi episod, ca “cel mai destept cedeaza.” Si ca s-ar putea sa apeleze la CEDO impotriva deciziei Curtii Constitutionale.

Sigur, nici dl Basescu nu sta bine la coerenta vazand in clasa politica “o zoaie pe geam”. Cum am mai spus, presedintele trebuie sa aleaga un rol, deasupra sau in interiorul luptei partizane, arbitru sau jucator. Daca doreste sa se implice in lupta politica si partizana atunci o sa provoace inevitabil o replica pe masura din partea adversarilor, trebuie sa accepte asta. E doar ipocrizie sa se pretinda apoi, cumva, deasupra acestor dispute, in mijlocul carora se afla cu buna stiinta si intentie. Nu poate fi Zeus cu discurs de Afrodita; o fi dl Basescu marinar, dar n-a aparut din spuma marii, ci fix din zoaiele astea.

Iar daca prim planul politic e luat de presedinte si cei de la PNL, pe dinafara ramane partidul dlui Geoana. Presedintele PSD cere guvernului “demisia de onoare”! Huh? Cum adica demisia de onoare? L-a jignit vreunul din ministri pe dl Geoana? A vorbit urat de soacra lui? A contestat vreunul din inaltii demnitari faptul ca fundatia sotiei are utilitate publica? Ce impardonabila ofensa s-a intamplat in ultima vreme, in viziunea PSD, de trebuie sa avem o demisie de onoare? A, guvernul nu-si poate trece legile? Stim, cunoastem. Nu conteaza – eventual le adopta post-factum pe cele trecute de altii. Nu are sustinere politica? Nu stim, nu cunoastem. Se poate demonstra eventual la o motiune de cenzura, dar dl Geoana a exclus asa ceva…

Comenteaza subiectul propus de Doc pe blogul sau.