Saptămâna nucleară” a Presedintelui Obama a inceput duminica trecuta cu un discurs premergator intalnirilor care se anuntau dificile cu Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Discursul lui Obama la AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) a fost unul care sa convinga audienta de sinceritatea in promisiunea repetata ca el si administratia lui sunt un aliat loial al Israelului – “Iranul să nu aibă îndoieli despre hotărârea Statelor Unite” iar opţiunile aflate în pregătire merg până la “eforturi militare, pentru a fi în gardă în orice situaţie”, a declarat Obama, amintind că administratia lui nu a ezitat să recurgă la forţă când interesele Americii au cerut-o. Bineinteles ca Presedintele Obama a criticat (destul de minor) pozitia Premierului Netanyahu, mentionand ca – multiplicarea ameninţărilor israeliene de atacare a Iranului nu pot fi de ajutor intereselor ambelor state: “Se vorbeşte prea mult despre război”. Raspunsul lui Netanyahu dupa intalnirea cu Presedintele Obama (luni seara) a fost prompt si destul de clar – “În calitate de premier al Israelului, nu îmi voi lăsa niciodată poporul să trăiască sub ameninţarea unei distrugeri” si a continuat “Din nefericire, programul nuclear iranian a continuat să se dezvolte. Israelul a aşteptat ca diplomaţia să funcţioneze, noi am aşteptat ca sancţiunile să funcţioneze. Niciunul dintre noi nu poate să îşi permită să mai aştepte mult timp”

PoliteiaFoto: Politeia

Întalnirea de la Casa Alba

Întâlnirea de luni dintre preşedintele american Barack Obama şi premierul Benjamin Netanyahu a fost pregătita cu tot dichisul in urma cu multe saptamani, cu ajutorul unor vizite pregatitoare din ambele parti. Sefii servicilor secrete s-au intalnit primii, a urmat intalnirea lui Ehud Barak, Ministrul Apararii israelian, cu cu Leon Panetta, paralelul american al portofoliului apararii, si in sfarsit Martin Dempsey, Seful de stat major al armatei americane, a vizitat Israelul si s-a intalnit cu oficialii militari ai statului evreu.

Nimeni nu-si face iluzii depre parerile reciproce pe care le au ambii lideri, unul despre celalalt. Ostilitatea cronica dintre Obama si Benjamin Netanyahu este aproape proverbiala si a devenit publica din conversatia intre Sarkozy si Obama – “M-am săturat de el, este un mincinos”, a spus Sarkozy. ”Poate tu te-ai săturat de el, dar eu am de-a face cu el în fiecare zi”, i-a răspuns Obama”. Mai mult decat clar ca de asta data tensiunea dintre cei doi a fost mai mult decat justificata si nu a fost una de forma, ci si de fond. Obama nu-si doreste un razboi intr-un an electoral, Netanyahu stie ca timpul oportun este pe terminate.

Benjamin Netanyahu a decis impreuna cu ministrul apărării israelian , Ehud Barak de a face tot posibilul sa ajunga la înţelegeri şi acorduri concrete cu un calendar precis. Obama a fost departe de a dori acest lucru incercand sa-i “vanda” premierului israelian inca o perioada de asteptare pana la vara, cand vor intra in functiune sanctiunile UE legate de petrolul iranian, permitand pana atunci o perioda de negociere a Europenilor cu Iranul.

Premierul israelian a presat să ajungă la o coordonare detaliata cu preşedintele SUA şi o coordonare militara bine pusa la punct. Presedintele american a atras atentia ca trebuie de asteptat ca europenii , care au anuntat că iranienii sunt dispuşi să se aşeze la masa de negocieri, sa negocieze o soluţie satisfacatoare”. Netanyahu a acceptat numai daca trei pre-condiţii vor fi stabilite:

  1. Suspendarea imediată a activitatilor de îmbogăţire a uraniului pe teritoriul iranian.
  2. Transferul a 5600 kg de uraniu slab îmbogăţit (low-grade enriched uranium) de pe teritoriul iranian.
  3. Stoparea instalarii de centrifuge şi desfiinţarea celor existente in locatia pe care israelienii o considera principalul centru nuclear iranian,  la Fordo lângă orasul Qom, centru construit adanc sub pamant. Rularea pe acest site, intr-o deplină capacitate de 3.000 de centrifuge, este considerat de Israel ca o situaţie în care ar fi în măsură sa dea posibilitatea Iranului sa construiasca suficient compustibil nuclear pentru asamblarea a cateva focoase nucleare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro