Grecia nu a fost salvata de al doilea "pachet de salvare", ce insumeaza 130 miliarde de Euro. Cea mai veche civilizatie din Europa, pur si simplu, a mai castigat timp, scrie Ilias Papageorgiadi, pe blogul lui.

Nu sunt singurul care critica grecii pentru greselile ce au dus la criza tarii. Sunt sigur ca de-a lungul timpului ati citit diferite analize despre Grecia si problemele sale financiare. In acest articol, insa, abordarea mea va fi usor diferita, in incercarea de a identifica 5 probleme, rani majore precum le numesc eu, care desi duc la cheltuieli de miliarde de Euro din bugetul elen, nu sunt discutate foarte des si strainii nu sunt informati de existenta lor.

1. Singura tara europeana ale carei granite sunt amenintate

In ochii cetatenilor greci si diplomatiei, Grecia este singurul stat membru al Uniunii Europene al carui teritoriu este amenintat. Turcia este considerata o amenintare clara pentru Grecia. De fapt, atat in 1987 si 1996, cele doua tari au fost aproape de un razboi (desi Grecia era deja stat membru al Uniunii Europene si NATO).

Probabil ca sunteti la curent cu problemele vechi dintre Grecia si Turcia. Insa mai exista doua tari pe care Grecia le considera amenintari:

  • Mii de Albanezi sustin ca Nordul Greciei ar trebui sa devina parte din "Marea Natiune Albaneza"
  • Republica Macedonia sustine pe toate canalele disponibile ca Nordul Greciei (regiunea numita Macedonia) nu a fost castigat inca "de la greci".

Nu conteaza daca argumentele de mai sus sunt reale sau corecte. Ce conteaza este ca acesti factori rezulta in costuri si fonduri disproportionat de mari pentru imbunatatirea apararii Greciei.

2. Grecia: Una dintre cele mai bine inarmate tari din lume

Amenintarile enuntate mai sus, fie ele reale sau imaginare, au determinat Grecia sa devina una dintre cele mai bine inarmate tari din lume. Zeci de miliarde de Euro s-au cheltuit (nu investit) pe parcursul ultimilor 35 de ani. O comparatie a bugetului de aparare vs. PIB arata ca armata elena cheltuie mai mult decat Germania si Franta combinat (!).

Mai mult, modalitatea in care acesti bani au fost cheltuiti nu este transparenta si multi dintre factorii de decizie au fost implicati in scandaluri legate de "valoarea" relativa si necesitatea actuala a echipamentului militar scump cumparat. (Este, totusi, de notat ca unele dintre tarile care dau vina pe Grecia pentru problemele sale fiscale sunt aceleasi care au incurajat autoritatile elene sa le cumpere armele).

3. Interceptiile aeriene dintre Grecia si Turcia costa intre 200-300 milioane $ (de 38 de ani)

Un numar de tratate internationale au stabilit regulile de baza ale aviatiei printre care si FIR (Flight Information Region) pentru toate tarile (Chicago, 1944; Paris, 1952; Geneva, 1958). In urma acestor acorduri, Grecia are un acord international FIR pe teritoriul sau, si avioanele care intra in spatiul aerian al Greciei trebuie sa ceara un permis de la Atena.

Cetatenii eleni (informati de media din Grecia) considera ca fortele aeriene militare turcesti incalca acest acord, refuzand sa recunoasca autoritatea Greciei. Probabil ca pentru turci povestea sta exact la fel, doar ca partile inculpate sunt inversate. Indiferent de adevar, avioanele militare turcesti intra in spatiul aerian elen fara permisiune si sunt interceptate de avioane grecesti.

Din punct de vedere economic, asta rezulta in cheltuieli de 200-300 milioane $ pentru combustibil, echipament etc. in fiecare an, din 1974. (Aici as vrea sa amintesc costurile mari ale Greciei pentru a-si proteja granitele de o amenintare reala sau imaginara din partea Turciei).

4. De ce Uniunea Europeana nu considera granitele Greciei la fel de importante precum cele ale Europei si nu asista/contribuie la protejarea lor?

Exista o intrebare pe care o au toti grecii: "De ce Uniunea Europeana nu asista/ajuta/contribuie la solutionarea acestei probleme si permite ca tara sa cheltuie miliarde de Euro pe armata in fiecare an?"

Granitele Greciei ar trebui tratate precum cele ale Europei de Est. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, lumea a garantat granitele Germaniei ceea ce i-a permis sa economiseasca bani pe care i-a investit in economie. De ce este atat de dificil pentru Uniunea Europeana sa faca acelasi lucru pentru Grecia acum, mai ales daca stiu ca este o amenintare imaginara si nu una reala?

5. Grecia: punctul de intrare a imigrantilor ilegali in Europa. In timp ce Europa se face ca nu vede...

Milioane de Asiatici incearca sa intre in Europa prin Grecia, via Turcia in cautarea unui viitor mai bun. Grecia este fortata sa plateasca sute de milioane in fiecare an pentru a proteja granitele europene si pentru a preveni intrarea imigrantilor ilegali. Insa, in pofida eforturilor politiei de frontiera elena si "Frontex-ului" european care ajuta (cu un numar insuficient de oameni), exista zeci de mii de imigranti care reusesc sa intre in fiecare an.

Pe langa eforturile politiei, regulile europene spun ca imigrantii ilegali prinsi in UE (ex: Germania sau Danemarca) trebuie sa fie deportati in pima tara europeana in care acestia au intrat pentru ca apoi, de acolo, sa fie repatriati in tara de origine: Puteti ghici ca Grecia este prima pe lista. Pe langa tragedia umanitara, exista si un proces de administrare scump, caracterizat de intarzieri, ceea ce duce la alte costuri mari pentru Grecia care trebuie sa se conformeze cu angajamentul asumat. In plus aceasta situatie creeaza diferite probleme sociale si economice, care au multiple implicatii pentru economia locala.

Per ansamblu, Grecia se confrunta cu multe probleme "unice" care blocheaza efortul tarii de a atinge stabilitatea economica. Cele cinci "rani" mentionate mai sus sunt doar o mica parte a problemelor cu impact foarte mare. Se poate observa ca toate pot fi rezolvate cu usurinta, daca aliatii Greciei dau dovada de adevarata solidaritate. Intrebarea ramane insa: O vor face?

Comenteaza pe "Romania vazuta de mine".