Cand am vazut hotararea cu care a fost sacrificat dl. Baconschi si rapiditatea cu care a fost inlocuit cu dl. Diaconescu, am realizat ca guvernul traieste intr-o alta Romanie, nu in cea a marii majoritati a romanilor. Ce astepta guvernul? Ca dupa aceasta hotarare “curajoasa”, lumea sa se declare multumita si sa se duca acasa? Probabil ca da! De parca pentru asta a iesit lumea in strada …

Ioan Mircea PascuFoto: Satmareanul

Lumea a iesit in strada pentru ca s-a saturat ca guvernul sa ii saraceasca, in timp ce membrii sai continua sa se imbogateasca. Lipsa de solidaritate la greu din partea guvernului si aroganta de a refuza orice dialog a scos lumea in strada, nu dl. Baconschi cu comentariile sale lipsite, daca nu de gentilete, macar de simt politic … Practic, guvernul a creat probleme uriase pentru marea masa a romanilor, fara ca aceste probleme sa ii afecteze si pe membrii sai. Pentru asta au iesit oamenii in strada!

Iar scanteia a reprezentat-o faptul ca, in ciuda subfinantarii sistemului de sanatate, noua lege ii asocia pe cei din clientela politica a guvernantilor la putinii bani care au mai ramas pentru asigurarea acestui serviciu social (si pentru care romanii continua sa mai plateasca taxe). In plus, tinta a fost fixata in persoana drului Arafat, un om de succes, care a pus pe picioare singura componenta a sistemului public de sanatate care mai functioneaza: … sistemul de urgenta! Simbolistica tentativei nu a scapat romanilor: presedintele si guvernul au dorit sa distruga si ultima bucatica de serviciu public care mai mergea!

Mi-e teama, de aceea, ca, in aceste conditii, orice ar face guvernul mai putin decat solicita cetatenii (demisia guvernului si a presedintelui, urmata de alegeri anticipate) nu va potoli revolta din strada.

Nu stiu cum se vor sfarsi lucrurile (probabil ca distanta dintre cele doua “Romanii” se va mari), insa, chiar si daca cei aflati la guvernare reusesc sa supravietuiasca pana la data planificata a alegerilor, tot nu vor mai putea sa se comporte ca pana acum.

De ce?

Unu, pentru ca romanii au demonstrat ca pot iesi oricand din nou in strada, initiind proteste de substanta. Doi, pentru ca “aliatii” au ocazia sa realizeze ca prelungirea colaborarii cu PDL este, in acest context, un act de sinucidere politica, pe care vor trebui sa il evite (cu cat mai curand, cu atat mai bine).Trei, pentru ca a forta falsificarea votului in aceste conditii – in care spera, probabil, cei de la guvernare, ca solutie disperata – se va solda cu consecinte negative infinit mai mari decat se puteau anticipa in conditii normale (iar asta ca sa nu spunem nimic despre dificultatea de a convinge lumea din tara si din strainatate, ca, lumea se va fi razgandit peste noapte, incepand subit sa iubeasca guvernul, exact la data alegerilor …). Patru, pentru ca mitul ca romanii din strainatate ii iubesc pe guvernanti a fost spulberat de demonstratiile de solidaritate organizate de acestia in fata ambasadelor Romaniei din strainatate (chiar daca, asa cum reiese din declaratiile unora din ei, tot ce ii interesa pe guvernanti erau datele lor de identitate, nu si votul lor efectiv).

In concluzie, chiar si daca guvernul va supravietui, guvernantii nu se vor mai putea comporta ca si cum numai ei ar exista in aceasta tara. Vor trebui sa tina seama macar de consecintele de mai sus? Insa asta doar cu conditia sa coboare cu picioarele pe pamant din Romania lor, in Romania celor multi.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro