Partidul National Liberal (PNL) propune la revizuirea Constitutiei ca CSM sa functioneze in doua consilii separate, respectiv Consiliul Superior al puterii judecatoresti si Consiliul procurorilor, dar si majorarea numarului de judecatori de la Curtea Constitutionala a Romaniei la 12, din care noua sa fie numiti conform procedurii actuale, iar trei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), a anuntat, miercuri, senatorul PNL Tudor Chiuariu, potrivit Agerpres.

De asemenea, PNL propune ca, dupa finalizarea mandatului, seful statului sa nu poata face parte dintr-un partid politic, sa nu poata candida la alegeri si sa nu poata indeplini alte demnitati publice, a anuntat miercuri senatorul PNL Tudor Chiuariu.

"A mai existat o propunere importanta tot in legatura cu rigorile de impartialitate si neutralitate pe care vrem sa le impunem in privinta persoanelor care exercita functia de presedinte al Romaniei, sigur, in legatura directa cu noul rol al presedintelui Romaniei, si anume de sef al statului, si nu acela de sef al Executivului si le-am propus colegilor mei sa avem un articol care sa se refere expres la neutralitatea exercitarii functiei de presedinte, la interzicerea oricaror forme de partizanat politic si la interdictia dupa finalizarea mandatului de presedinte de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri si de a indeplini alte demnitati publice, in sensul asigurarii impartialitatii, pentru ca daca un presedinte stie ca se intoarce in politica din timpul functiei, atunci va incerca sa-si creeze anumite avantaje politice din momentul in care este presedinte. Speram sa nu fie cazul. El nu ar trebui sa faca lucrul acesta. Sa-si exercite functia cu impartialitate si neutralitate", a declarat Chiuariu, dupa sedinta grupurilor parlamentare ale PNL.

Intrebat daca prin aceste prevederi nu s-ar ingradi dreptul la asociere, Chiuariu a raspuns ca si alte categorii de persoane au aceeasi obligatie de impartialitate si neutralitate, precum magistratii, politistii, judecatorii CCR, care au restrangerea dreptului de a candida.

"Nu este vorba de discriminare, ci este vorba de exercitarea celei mai inalte functii intr-un stat", a subliniat senatorul PNL.

PNL propune, potrivit lui Tudir Chiuariu, un sistem clar in care puterea legislativa apartine Parlamentului, puterea executiva Guvernului si puterea judecatoreasca ICCJ si celorlalte institutii judecatoresti. In plus, Chiuariu a aratat ca mai exista trei institutii fundamentale - presedintele, care este seful statului si are un rol de arbitru, CCR, care este garantul suprematiei Constitutiei si Consiliul Superior al puterii judecatoresti, care este garantul independentei justitiei.

"Am discutat despre confuziile la nivel constitutional intre rolul diferitelor institutii din sfera judiciara si am decis ca este mai bine ca actualul CSM care reuneste si reprezentanti ai judecatorilor si reprezentanti ai procurorilor sa functioneze de fapt in doua consilii separate. Sa avem un Consiliu Superior al puterii judecatoresti si sa avem un Consiliu al procurorilor", a spus senatorul PNL, la Palatul Parlamentului.

Liberalii arata ca sanctionarea disciplinara a judecatorilor si procurorilor ar trebui sa se faca de catre o comisie de disciplina numita de Consiliul judecatorilor sau Consiliul procurorilor si nu de catre aceste consilii.

"Tot pe baza discutiilor pe care le-am avut si cu expertii Comisiei de la Venetia, noi consideram ca judecatorii si procurorii alesi sa aiba atributia de a-i sanctiona pe judecatorii si procurorii care i-au ales, pentru ca este o contradictie fundamentala si un conflict de interese care conduce practic la neexercitarea acestei atributii si la lipsa de responsabilitate a judecatorilor si procurorilor", a explicat Chiuariu.

Senatorul PNL a aratat ca liberalii pledeaza la revizuirea Constitutiei si pentru instituirea principiului egalitatii de pozitii procesuale de arme intre acuzare si aparare in procesul penal, a egalitatii de tratament intre contribuabili si stat.

Propunerile au fost discutate in cadrul unei sedinte a parlamentarilor PNL, urmand sa fie discutate in cadrul Delegatiei permanente a partidului din 27 mai.

Totodata, PNL propune majorarea numarului judecatorilor CCR la 12, 3 dintre ei urmand sa fie numiti de ICCJ.

"Am avut o discutie larga si privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Colegii mei au fost de acord cu propunerea mea privind marirea numarului de judecatori de la Curte astfel incat sa reflecte echilibrul celor trei puteri in stat si in consecinta Inalta Curte de Casatie si Justitie sa numeasca trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale", a spus Chiuariu, dupa reuniunea parlamentarilor PNL.

Liberalul a precizat ca judecatorii de la ICCJ vor fi desemnati de Adunarea Generala a judecatorilor, iar in situatia in care vor exista mai multi candidati aceasta situatie se va transa prin vot.

Intrebat ce se va intampla in situatia in care va exista egalitate de voturi in randul judecatorilor, Chiuariu a aratat ca exista discutii privind acordarea unui vot mai puternic presedintelui Curtii sau legate de instituirea unui sistem pe doua nivele in care sa se judece in complete specializate de catre trei judecatori, urmand ca acestia sa nu mai intre in plenul in care se judeca recursul.

De asemenea, el a spus ca pentru o numire mai transparenta a membrilor CCR, PNL propune ca aceasta sa se desfasoare in urma unei audieri publice in comisiile juridice ale Parlamentului.

Senatorul PNL a sustinut ca liberalii vizeaza noi criterii de profesionalism privind persoanele care vor fi numite la CCR, aratand ca acestea trebuie sa detina titlul de doctor in stiinte juridice.

"Pentru a avea hotarari mai temeinice, pentru a evita erorile, unele dintre ele atat de grave care au intervenit prin intermediul deciziilor Curtii, propunem instituirea unor complete specializate si astfel sa avem o judecata in prima instanta si o judecata in recurs, sigur, dupa un filtru de admisibilitate, astfel incat sa nu existe recurs in toate situatiile", a adaugat el.

Chiuariu a aratat ca le-a prezentat colegilor din PNL posibilitatea mutarii sediului CCR in alt oras, aratand ca parlamentarii liberali au acceptat propunerea sa.

"Este un model pe care alte state europene - Germania, Cehia, Elvetia si nu numai, si Africa de Sud are o Curte Constitutionala mai noua, dar care s-a confruntat cu problemele grave ale urmarilor unui regim de discriminare rasiala si atunci este una dintre solutii pentru cresterea impartialitatii Curtii sau crearea tuturor conditiilor pentru ca aceasta institutie fundamentala si care a luat in ultimii ani decizii importante pentru mersul societatii in Romania sa fie in continuare ferita de tensiuni, presiuni si de suspiciuni politice", a afirmat el.

Propunerile PNL privind revizuirea Constitutiei au fost discutate intr-o sedinta a parlamentarilor liberali, urmand sa fie luate in discutie in cadrul Delegatiei permanente a partidului din 27 mai, informeaza Agerpres.