Romania participa, sambata, in intervalul orar 20:30-21:30, la evenimentul mondial Ora Pamantului (Earth Hour). Timp de o ora, luminile vor fi stinse in cladirile publice si nu numai. La initiativa ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, Guvernul Romaniei se alatura evenimentelor organizate cu ocazia Orei Pamantului 2014. In plus, ministerul de resort a publicat vineri, 28 martie 2014, un ghid care a explicat institutiilor partenere ceea ce au de facut in ora in care intreaga Planeta va stinge lumina, anunta Agerpres.

Pe de alta parte, organizatia WWF-Romania a demarat Competitia pentru Capitala Earth Hour, in cadrul careia un numar de 13 orase si-au anuntat participarea: Adjud, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Ramnicu Valcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea.

Pentru a se inscrie in concurs, orasele, reprezentate de primarii, ONG-uri si asociatii locale, institutii de invatamant si de cultura au trebuit sa formeze echipe de campanie de minimum trei si maximum 10 membri, si sa trimita un formular de participare pana la data de 12 martie a.c.

Odata inscrise, echipele locale vor alcatui si implementa un plan de actiuni inspirate din tematica de mediu care pot varia de la actiuni de educatie ecologica, (mini) proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale in scoli/licee, iesiri in natura, observatii astronomice, la expozitii pe teme de mediu, conferinte sau actiuni de constientizare si responsabilizare si pana la evenimente gastronomice cu produse traditionale/producatori traditionali, cu evidentierea rolului esential, dar putin stiut pe care acestia il au in conservarea naturii in zonele de productie.

La final, orasul care se va remarca prin actiuni variate si cu impact in comunitate si cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va castiga titlul de Capitala Earth Hour.

Dupa finalizarea campaniei, orasele, prin intermediul coordonatorului echipei locale, trebuie sa trimita organizatiei WWF-Romania un rezumat al evenimentelor organizate, intr-un Formular standard pus la dispozitie de WWF, precum si documente-suport ce dovedesc veridicitatea celor comunicate.

WWF-Romania va analiza documentatia si va desemna, in data de 15 aprilie 2014, orasul castigator ¬ Capitala Earth Hour 2014.

Orasele castigatoare ale primelor doua editii a competitiei pentru Capitala Earth Hour sunt Bistrita (2012), respectiv Timisoara (2013).

Programata pentru data de 29 martie 2014, in intervalul orar 20,30 ¬ 21,30, 'Earth Hour' este cea mai mare manifestare voluntara de mediu din istorie, in cadrul careia toate luminile din orasele lumii sunt stinse simbolic.

Evenimentul 'Ora Pamantului' se sarbatoreste in Romania din anul 2009, iar la nivel international din anul 2007, cand WWF Australia a organizat prima editie orasul Sydney.

In prezent, comunitatea globala care participa la Earth Hour este formata din peste doua miliarde de oameni.

Anul trecut, la evenimentul global de mediu au participat peste 7.000 de orase din 152 de tari, raspandind astfel un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viata noastra de zi cu zi il are asupra planetei si asupra resurselor naturale.

Infiintata in anul 1961, World Wide Fund of Nature (WWF) este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari.

Misiunea organizatiei la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.