Oamenii de stiinta cred ca porcii pot fi optimisti sau pesimisti, la fel ca si oamenii, scrie The Telegraph.

Porci inotandFoto: Captura Trilulilu

Intr-un nou studiu realizat de Universitatea Lincoln, publicat in Biology Letters, s-a descoperit ca unii purcei sunt ambitiosi, in timp ce altii sunt indispusi si vad doar jumatatea goala a paharului.

Studiul a fost efectuat pe 36 de porci domestici, unii dintre ei primind un spatiu mai mare si conditii mai bune de dormit.

Temperamentul lor a fost testat oferindu-le doua boluri de mancare aflate in parti opuse ale camerei, unul dintre ele umplut cu dulciuri din ciocolata si celalalt umplut cu boabe de cafea.

Purceii optimisti erau mai predispusi sa verifice un al treilea bol, care era umplut fie cu boabe de cafea, fie cu dulciuri. Cei pesimisti nici macar nu incercau sa verifice daca bolul era plin cu dulciuri sau cu boabe de cafea.

Cercetatorii au descoperit ca purceii cu mai putine paie si spatiu mai mic erau mai degraba indispusi si pesimisti si mai putin deschisi sa adulmece dupa dulciuri.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia porcii care aveau o stare de spirit proasta erau mai inclinati sa se astepte sa gaseasca boabe de cafea in bol, in loc de dulciuri.

Doctorul Lisa Collins si colegii ei de la Universitatea Lincoln cred ca studiul arata ca "judecata la animale non-umane este similara cu cea a oamenilor, incorporand aspecte ale unor trasaturi de personalitate stabile si stari de dispozitie tranzitorii".