Mai multi apropiati ai liderului libian Muammar Kadhafi au incercat sa negocieze cu administratia americana inaintea declansarii ofensivei rebele asupra capitalei Tripoli, a anuntat, luni, Departamentul de Stat american, citat de AFP.

"Asta s-a intamplat in ultimele zile si saptamani; au fost baloane de incercare aruncate de multe persoane care spuneau ca il reprezinta pe Gaddafi., iar unele dintre acestea au fost putin mai disperate in ultimele 24 - 48 de ore", a declarat luni Victoria Nuland, purtator de cuvant al Departamentului de Stat. "Nici una dintre aceste persoane nu era serioasa", deoarece nici una dintre ele nu a oferit, drept conditie prealabila, retragerea de la putere a coloneluluiGaddafi, a adaugat ea.

Jeffrey Feltman, secretar de Stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, a facut si el referire la tentative "disperate" de ultim moment, din partea unor oficiali libieni care incercau "sa castige timp si sa impiedice inevitabilul, respectiv revolta de la Tripoli". Presedintele american, Barack Obama, i-a cerut luni lui Muammar Gaddafi. sa renunte cat mai repede la putere, potrivit Mediafax.

Rebelii libieni au declansat sambata o ofensiva asupra orasului Tripoli si au preluat controlul asupra celei mai mari parti a capitalei, insa nu au reusit inca sa-l localizeze pe Gaddafi.