Sase soldati au fost acuzati miercuri de crima de un tribunal din Pakistan dupa ce au ucis, la inceputul lui iunie, un barbat neinarmat intr-un parc din Karachi (sud), o drama care a fost filmata de la inceput si pana la sfarsit si ale carei imagini au facut inconjurul lumii.

In data de 8 iunie, militarii l-au obligat pe Sarfaraz Shah, in varsta de 22 de ani, pe care il banuiau ca a furat, sa ingenuncheze, l-au impuscat in mana si in zona inghinala, dupa care l-au lasat sa agonizeze intr-o mare de sange.

"Un tribunal antiterorist din Karachi i-a acuzat pe cei sase de crima si de acte de terorism", a declarat procurorul care se ocupa de caz, Mohammad Khan Burin. Ei risca pedeapsa cu moartea.

Acuzatii au pledat nevinovat. "Sunt nevinovati si vor contesta acuzatiile, a declarat unul dintre avocatii lor, M. R. Sayed.

Cei sase soldati ai jandarmeriei din Sind, provincie a carei capitala este Karachi, se afla in arest preventiv.

Intr-o prima etapa, jandarmii si politia au sustinut ca Sarfaraz era un hot care a fost ucis intr-un schimb de focuri cu soldatii, dar imaginile video filmate de un cameraman al unei televiziuni locale au fost difuzate de toate televiziunile din tara si ulterior in intreaga lume, prin YouTube.

Atentie! Imagini violente!

Imaginile arata un barbat in civil tragandu-l pe Sarfaraz Shah de par pana la un grup de sase jandarmi, acuzandu-l ca a incercat sa jefuiasca niste oameni.

Militarii si-au indreptat imediat armele automate asupra acestuia, obligandu-l sa ingenuncheze, si, in timp ce ii implora sa-l lase in pace, au tras doua gloante in acesta.

Tanarul a continuat sa-i roage pe soldati sa-l duca la spital si a incercat de mai multe ori sa se ridice in picioare inainte de a se prabusi la pamant.

Karachi, cu o populatie de peste 15 milioane, este teatrul zilnic a zeci de infractiuni legate de criminalitatea omniprezenta si de rivalitatile politice si interetnice foarte sangeroase.

Cand aceste violente devin de necontrolat in anumite cartiere, armata beneficiaza, pe perioade limitate, de posibilitatea de a trage fara somatie.