Politia mexicana l-a arestat pe José de Jésus "El Chango" Mendez, liderul cartelului de droguri "La Familia", anunta AFP, citand un purtator de cuvant al Guvernului mexican. "In urma acestei arestari, tot ceea ce mai ramasese din conducerea acestui cartel de droguri a fost destructurat", au anuntat autoritatile. La Familia era unul dintre cele mai importante 7 carteluri mexicane si era considerat principalul producator mexican de droguri sintetice. Membrii sai erau cunoscuti ca fiind extrem de violenti, iar FBI sustine ca organizatia avea aproximativ 300 de membri pe teritoriul Statelor Unite.

Autoritatile mexicane dadusera o lovitura serioasa cartelului "La Familia" inca din luna decembrie, cand l-a ucis pe Nazario Moreno, celalalt lider important al gruparii, insa politia a pierdut atunci 5 oameni, in timpul confruntarii.

Presedintele mexican Felipe Calderon a salutat actiunea politiei pe contul sau de Twitter: "Politia federala a dat o mare lovitura crimei organizate. Unul dintre cei mai importanti infractori a fost arestat. Felicitari!"

Tarmul mexican dinspre Pacific este o zona de tranzit preferata de traficantii de droguri, in special spre Statele Unite, iar razboiul pentru suprematie intre cartelurile mexicane de droguri a facut peste 37 de mii de morti in ultimii 5 ani.