Un incediu urmat de explozii puternice intr-un depozit militar rusesc din Udmurtia, care contine zeci de mii de tone de munitii, a necesitat evacuarea, vineri, a 28.000 de persoane care locuiesc in regiune, in vestul Uralului, relateaza AFP, care noteaza ca este vorba de al treilea accident de acest tip care are loc in Rusia incepand cu luna aprilie.

Cel putin 52 de persoane au fost ranite, dintre care 21 au fost spitalizate, a precizat ministerul sanatatii din Udmurtia.

Doua persoane au murit in urma unor crize cardiace provocate de accident, scriu agentiile rusesti de presa, dar informatia nu a fost confirmata oficial.

Depozitul, situat la circa 30 de km sud de capitala Udmurtiei, Ijevsk (600.000 de locuitor), a luat foc in jurul orei 19,10 GMT, joi, potrivit site-ului ministerului rusesc al Apararii.

Aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din localitatile situate in apropierea depozitului.

Ministerul pentru situatii de urgenta a precizat intr-un comunicat ca "situatia se afla sub control" iar exploziile sunt tot mai rare.

Acest optimism nu este totusi impartasit de alti oficiali de rang inalt.

"Situatia este dificila, imprevizibila", a declarat, pentru Interfax, seful cabinetului presedintelui Udmurtiei, Alexandr Goriainov.

"Situatia se poate inrautati in orice moment", a adaugat el.

Potrivit televiziunii ruse Perviy Kanal, munitiile stocate in acest depozit contin 58.000 de tone echivalent TNT. O alta sursa militara, citata de Interfax, a vorbit despre 150.000 de tone de munitii.

Depozitul contine obuze dar si munitii pentru lansatoarele multiple de rachete GRAD, a precizat armata rusa.

Pentru a stinge incendiul, ministerul pentru situatii de uurgenta a mobilizat patru avioane, trei elicoptere si patru roboti specializati in lupta impotriva flacarilor.

Perviy Kanal a precizat ca incendiul a fost declansat "in momentul descarcarii si incarcarii munitiilor", un scenariu clasic pentru acest tip de accident in Rusia.

Versiunea a fost insa dezmintita de ministerul Apararii, care afirma ca "nicio operatiune nu era efectuata in antrepozit".

Imaginile televiziunilor aratau un incendiu impresionant, vizibil de la kilometri distanta. La fiecare explozie, o imensa minge de foc se ridica spre cer.

In 26 mai, flacarile au devastat un depozit din Baskortostan (la sud de Ural) unde se aflau 100.000 de tone de munitii, antrenand evacuarea a mii de oameni. Lucrarile de deminare nu au fosta definitivate nici acum.

La inceputul lui aprilie, o explozie intr-un depozit de munitii din Lipetsk, la 500 km sud-est de Moscova, a ucis patru oameni.