Fostul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov este de parere ca premierul Vladimir Putin nu va participa, dupa toate probabilitatile, la alegerile prezidentiale din 2012. „Mai degraba el nu va lua parte la cursa prezidentiala din 2012. Doua mandate sunt suficiente. Iar el a avut deja doua”, a spus Gorbaciov intr-un interviu acordat canalului de televiziune SkyNews. Unicul presedinte sovietic din istorie este de parere ca Putin ar putea incerca o intoarcere la Kremlin dupa scrutinul din 2012, angajandu-se in alegerile din 2018.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Ce vor face ei in viitor? Este posibil ca Putin si Medvedev sa faca schimb de locuri”, a estimat Gorbaciov. In ultimul an dinaintea alegerilor prezidentiale, analistii se intreaba cine din cei doi (Medvedev si Putin) participa la alegeri, iar multi observatori subliniaza prapastia tot mai adanca aparuta intre Kremlin si Casa Alba (sediul guvernului rus).

In context, cotidianul RBK Daily scrie, citand declaratiile unuia dintre ocupantii primelor 10 locuri ai clasamentului Forbes ai oamenilor de afaceri, ca Rusia paseste pe urmele Greciei, iar daca nu reduce la timp cheltuielile sociale din buget, finalul va fi tragic.

De aceea, presedintele care va fi ales in 2012, indiferent de identitatea lui, va fi obligat sa adopte politici nepopulare. „Dupa parerea mea, dupa 2012 se va produce o importanta reducere a cheltuielilor sociale. Pana acum la noi nu s-a produs o asemenea curatenie. E adevarat, a fost anul 1991, apoi 1998. A urmat insa monetizarea. Logic ar fi ca pachetul cheltuielilor sociale, nu numai cele directe, dar si indirecte, sa reprezinte aproximativ 50% din totalul cheltuielilor bugetare”, a spus intreprinzatorul.

Acum totul e altfel. „Mergem pe drumul parcurs deja de Grecia. Am majorat o serie de taxe, dar oricum cheltuielile sociale nu scad sub 70% din total. In Grecia a fost de 75%”, a avertizat omul de afaceri.

Potrivit estimarilor sale, in pofida veniturilor ridicate realizate din petrol, gaura creata nu va putea fi acoperita cu acesti bani. „Petrolul nu costa in permanenta intre 80 si 100 $/baril, iar bugetul nostru ramane deficitar chiar si pe fondul acestor parametrii”, a spus el.