Ministrul ceh al Sanatatii, Leos Heger, a propus vineri alocarea a doua miliarde de coroane (83 milioane euro) pentru majorarea salariilor medicilor din sectorul public, care ameninta sa paraseasca aceasta tara pentru salariile mai mari oferite de tarile occidentale, relateaza AFP.

"Dupa o lunga cautare a resurselor si o reevaluare a ritmului reformelor din sanatate, am gasit aceste doua miliarde in sanul sistemului sanatatii", a afirmat Heger, intr-o conferinta de presa.

In cadrul initiativei sindicale "Mersi, noi plecam", aproximativ 3.800 de doctori din cei 20.000 care lucreaza in sectorul public si-au prezentat la sfarsitul lui decembrie scrisoarea de demisie in incercarea de a-si impune revendicarile salariale.

Aceste demisii masive care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 1 martie risca sa provoace serioase perturbari in activitatea a numeroase spitale si maternitati din Cehia.

"Cer tuturor medicilor protestatari sa revina asupra demisiilor lor", a afirmat ministrul ceh.

Liderul sindicatului medicilor (LOK), Martin Engel, a calificat intiativa guvernamentala drept un "progres", adaugand ca medicii vor studia aceasta propunere.

LOK cere ca salariul lunar de baza al unui medic debutant sa fie de circa 35.000 de coroane (1.440 euro), in conditiile in care salariul mediu in Republica Ceha este de aproximativ 23.000 de coroane (950 euro).

Bugetul de austeritate pentru 2011 adoptat de guvernul Necas si adoptat in decembrie de parlament contine semnificative reduceri in numeroase sectoare, inclusiv in cel al Sanatatii.