Telescopul spatial Hubble a permis descoperirea, la o distanta record, a unei galaxii care ar fi existat in copilaria Universului, la doar 480 de milioane de ani dupa Big Bang, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature si care lasa sa se intrevada trecutul indepartat al cosmosului, relateaza AFP.

Licarirea galaxiei reperata in infrarosu de Hubble ar fi fost emisa in urma cu 13,2 miliarde de ani. Galaxia a existat in momentul in care Universul nu avea decat 4% din varsta sa actuala, spune Rychard Bouwens (Universitatea California) si echipa sa. Aceasta ar putea fi cea mai veche si mai indepartata galaxie observata vreodata.

Prudenti, astronomii vorbesc despre descoperirea lor la conditional. "Acest rezultat este la limita posibilitatilor noastre, dar am petrecut luni de zile pentru a face teste inainte de a le confirma si suntem acum destul de siguri pe noi", spune profesorul Garth Illingworth, unul dintre co-autorii studiului.

"Urcam aproape de epoca primelor galaxii, care s-ar fi format aproximativ 200 - 300 de milioane de ani dupa Big Bang", explica acesta.

Captate de Hubble dupa ce au calatorit cu viteza luminii (300.000 km/seconde) timp de 13 miliarde de ani, razele ultraviolete emise de primele generatii de galaxii ofera informatii despre copilaria universului.

Odata cu procesul de expansiune, galaxiile se indeparteaza una de alta iar lungimea de unda a razelor emise se mareste. Acest decalaj spre rosu (redshift) serveste drept etalon pentru a masura cat a calatorit lumina. Cu cat a calatorit mai mult, cu cat decalajul este mai mare.

In urma cu un an, a fost anuntata descoperirea de catre Hubble a unor galaxii "redshift" 8, care s-au format la aproximativ 650 milioane de ani dupa Big Bang.

O echipa formata de astronomi francezi si britanici a confirmat, in octombrie, ca una dintre ele (redshift = 8,6) era "obiectul cel mai indepartat din Univers observat vreodata".

Echipa condusa de Rychard Bouwens spune ca lumina captata de Hubble are un decalaj spre rosu de 10,3, ceea ce inseamna ca ar fi fost emisa de o galaxie cu doar 480 milioane de ani dupa nasterea Universului.

Astronomii au descoperit schimbari importante in perioada care s-a scurs intre 480 de milioane si 650 milioane dupa Big Bang. In spatiul a 170 milioane de ani, rata de formare a stelelor s-a inzecit, "o crestere surprinzatoare intr-o perioada atat de scurta", dupa cum spune Illingworth.

Pentru a ajunge la secrete si mai indepartate, astronomii estimeaza ca vor trebui sa astepte lansarea, prevazuta in 2014, a telescopului spatial James Webb.