Aproximativ 4.700 de ferme sunt inchise in Germania, dupa ce s-a descoperit ca o mare parte a furajelor erau contaminate cu dioxina. Ministerul german al Agriculturii a evocat vineri "indicii care pledeaza mai degraba" pentru o origine criminala in scandalul contaminarii cu dioxina, care afecteaza o buna parte a tarii, relateaza AFP.

"Indiciile din prezent pledeaza mai degraba, pana in prezent, pentru un mod de actiune criminal", a spus purtatorul de cuvant al ministerului, intr-o conferinta de presa.

Grasimi de uz industrial au fost amestecate cu grasimi destinate hranei pentru animale si pasari, contaminand ouale si porcii cu dioxina, produs cancerigen.

"Nu stim inca despre cati agricultori este vorba. Trebuie sa clarificam contextul si circumstantele (...) Dar ministrul (Ilse Aigner, n.r.) a spus clar ieri ca fermierii sufera de o situatie provocata, se pare - o spun cu prudenta - de o doza de actiune criminala", a declarat purtatorul de cuvant.

Grasimile de uz industrial sunt mai ieftine decat cele alimentare. "In asemenea cantitati, nu poate fi vorba de o eroare", a apreciat un oficial al autoritatilor din Saxonia de Jos, Konrad Scholz.

Aproximativ 4.700 de ferme si exploatatii sunt inchise provizoriu, din cauza riscului de contaminare cu dioxina, anuntase joi seara ministerul Agriculturii.

Prejudiciul s-ar putea situa intre 40 si 60 de milioane de euro saptamanal.

La originea acestui scandal de contaminare cu dioxina se afla grasimile alimentare produse de grupul german Harles und Jentzsch. In Olanda, au fost confiscate martea trecuta 136.000 de oua de provenienta germana.