Dezorientarea identitara in Rusia s-a suprapus cu conjunctura economica defavorabila (pretul petrolului a variat intre 11 si 23$ pe baril). Nu este deloc usor sa guvernezi in astfel de circumstante.

Multi il judeca prin prisma mandatului, deseori tensionat, de ambasador in Ucraina intre 2001 si 2009. Altii isi aduc aminte de Gazprom (al carui director executiv a fost intre 1989-1992) si coruptia cronica la nivel inalt in perioada cat a fost primul-ministru. Ambele tabere mai invoca limbajul sau destul de colorat si expresii memorabile care au devenit uzuale in discursul politic si preluate rapid de comentatori (am dorit sa fie cat mai bine, dar a iesit ca de obicei).

Fara indoiala Cernomirdin nu a fost perfect, a comis multe erori. Dar cine nu le-ar face in circumstante de deruta politica, economica si sociala ce a cuprins Rusia in anii '90. Totodata, in viata fiecarui politician sunt momente de cotitura cand deciziile luate il definesc nu doar ca om de stat, dar si ca persoana. Cel putin trei astfel de momente merita mentionate.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro