Activisti sauditi pentru apararea drepturilor omului si-au exprimat revolta dupa ce clericii au emis duminica un decret religios care interzice angajarea femeilor pe post de casiere, transmite AFP. Guvernul de la Riad a lansat recent o initiativa care le permite femeilor sa se angajeze in supermarketuri si magazine.

Decretul islamic (fatwa), care a fost emis duminica de consiliul clericilor, cea mai inalta institutie religioasa din Arabia Saudita, sustine ca posturile de casiere nu sunt permise femeilor, deoarece ele ar veni astfel in contact cu barbati cu care nu sunt inrudite. Fatwa a fost semnata de marele muftiu Abdul Aziz al-Sheikh si alti sase inalti clerici sauditi. Documentul sustine ca "femeile ar trebui sa caute locuri de munca decente, care sa nu le permit sa atraga barbatii sau sa fie atrase de barbati".

Decretul religios a fost emis in contextul in care guvernul incearca sa creeze noi locuri de munca pentru femei, afectate de o rata inalta a somajului. Potrivit unor date publicate in aprilie, somajul printre femeile saudite a atins 28.4% in 2009, in crestere fata de 2008 (26.9%).

"Femeile progresiste sunt toate scandalizate", a declarat Fawzia al-Bakr, profesor la Univeristatea Regele Saud din Riad, adaugand ca "nu e vorba doar despre o femeie lucrand pe post de casier... Exista peste 60.000 de absolvente de universitati ce isi cauta loc de munca, asa ca acesta e un lucru important".

La randul sau, profesoara de economie Reem Asaad a afirmat ca decretul este un atac impotriva eforturilor de a crea mai multe locuri de munca pentru femei.

Fatwa emisa duminica a venit in contextul in care mai multe supermarketuri si magazine au inceput sa angajeze femei pe post de casieri, sub autoritatea Ministerului Muncii.

Decretul religios pune sub semnul intrebarii politica guvernului saudit in acest domeniu, iar expertii afirma ca oficialii "se afla acum intr-o pozitie foarte dificila".