Germania isi va tipari 8 din 10 bancnote inafara tarii (mai exact in Franta si Olanda, unde e mai ieftin). Angajatii imprimeriilor locale sunt nemultumiti, fireste. 230 dintre ei au iesit in fata Bundesbankului sa protesteze. “O sa se piarda 400 de locuri de munca”, urla sindicalistii. “Asa, si.. ?”, raspund bancherii centrali. Din 2008, Banca Centrala a Germaniei isi liciteaza imprimarea bancnotelor. Piata e destul de libera- doar 14 imprimerii fiind acreditate de catre Banca Centrala Europeana. De-o pilda, in Franta sunt doua. Una de stat si una privata, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Aia de stat apartine Bancii Nationale a Frantei, iar aia privata –Oberthur, e prin jurul orasului Rennes. Dupa cateva ore, bancherii centrali germani s-au mai inmuiat. Au zis ca nu s-a semnat inca niciun contract cu veneticii. Cei de la verdi (imprimeria germana) au trimis o noua oferta, refacuta si indelung ieftinita. Discutiile vor continua maine.

In Romania, pe vremea lui Ceausescu, bancnotele erau tiparite o parte la noi in tara si o alta parte in (pe atunci) Cehoslovacia.

Acum, stiti unde se tiparesc?

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa