Un cuplu din Michigan (SUA) a fost acuzat ca a furat screte comerciale de la compania General Motors si le-a vandut unui producator auto din China, transmite ABC News. Shashan Du si sotul sau, Yu Qin, ar fi furat secrete in valoare de 40 de milioane de dolari. Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi risca pana la 20 de ani de inchisoare si amenzi importante.

Cuplul se afla sub ancheta inca din 2006. Potrivit procurorilor, ei ar fi furat documente legate de cercetarile pe care GM le-a facut in legatura cu vehiculele hibride. Intre decembrie 2003 si may 2006, Du, care a fost angajat al GM, a copiat ilegal pe un hard drive un document secret intitulat "Hybrid Electric Drive System" precum si mii de pagini ce contineau informatii despre masini hibride.

Du s-a folosit de contul de email pe care il avea la GM pentru a transfera informatiile furate catre sotul sau. Acesta a folosit informatiile in beneficiul Millennium Technology International Inc, o companie pe care cuplul o detine.

Ulterior, Qin a contactat producatorul chinez Chery Automobile, pentru a-i vinde tehnologia.

Cei doi sunt acuzati de conspiratie pentru a intra in posesia unor secrete comerciale, fara a avea autorizatie, posesie neautorizata de secrete comerciale si fraude bancare.

GM a precizat ca valoarea documentelor furate se ridica la 40 de milioane de dolari.

In urma furtului, compania a fost nevoita sa-i intareasca masurile de securitate electronica.

Un procuror local din Michigan, Barbara McQuade , a declarat ca SUA "nu tolereaza furtul secretelor noastre comerciale de catre competitori straini. Ii vom ancheta pe cei care fura din investitiile pe care industria noastra auto le-a facut in cercetare si dezvoltare".

In acelasi timp, ABC citeaza o purtatoare de cuvant a biroului din Detroit al FBI, Sandra Berchtold, care a spus ca "din pacate, am avut cateva incidente de acest caz in ultimii ani. Michigan este o regiune importanta in cerea ce priveste cresterea tehnologica, in special in industria auto".

Experti din domeniul contrainformatiilor au afirmat la inceputul anului ca, in prezent, China ar putea sa reprezinte cea mai grava amenintare de spionaj la adresa SUA. "Chinezii sunt cea mai mare problema pe care o avem, daca ne gandim la nivelul eforturilor pe care ei le depun impotriva noastra, versus nivelul de atentie pe care li-l acordam noi", a declarat Michelle Van Cleave, care intre 2003-2006 a coordonat vanatoarea de spioni straini din functia de National Counterintelligence Executive. "Practic orice tehnologie aflata pe lista de control al tehnologiilor din SUA a fost vizata, intr-un moment sau altul, de catre chinezi... Cred ca suntem un adevarat magazin de acadele pentru chinezi si pentru altii", a adaugat ea.