India a prezentat prototipul unei tablete touchscreen care va costa 35 dolari si care se adreseaza in special studentilor, informeaza YahooNews. Dispozitivul, care va intra in productie pana in 2011, poate fi folosit pentru functii cum ar fi procesare de text, navigare web si video conferinte. Acesta are, de asemenea, o optiune de reincarcare a bateriei folosind energia solara, optiune care va costa suplimentar. Tableta nu are un hard disk, dar foloseste în schimb un card de memorie, asemanator telefoanelor mobile.

Ministrul indian prezinta noua tableta PC Foto: Reuters

"Acesta este raspunsul nostru la computerul celor de la MIT de 100 de dolari," a declarat Ministrul de dezvoltare al Resurselor Umane, Kapil Sibal. In 2005, Nicholas Negroponte - co-fondator al Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT) - a prezentat un prototip de laptop de 100 de dolari, destinat copiilor. India a respins aceasta noua "optiune", pe care a apreciat-o ca fiind prea scumpa si s-a angajat intr-un efort pentru dezvoltarea unei optiuni mai ieftine.

Sibal a apelat la studenti si profesori de la universitati de elita din India pentru a dezvolta computerul de 35 dolari, dupa ce a primit incurajari in acest sens de la mai multi oameni de afaceri din sectorul privat. Ministrul a declarat ca, in urma mai multor procese de dezvoltare, spera sa reduca pretul tabletei pana la 10 dolari. In cazul in care guvernul va gasi un producator, computerul, care va opera cu Linux va intra in randul "celor mai ieftine inovatii din lume".

Mamta Varma, un purtator de cuvant al ministerului, a declarat ca designul inteligent si costurile in scadere ale hardware-ului fac ca pretul sa fie plauzibil. Varma a adaugat ca mai multi producatori la nivel mondial, inclusiv cel putin unul din Taiwan, si-au manifestat interesul de a produce dispozitivul low-cost.

India intentioneaza sa subventioneze costul tabletei pentru studentii sai, stabilind pretul de cumparare la aproximativ 20 dolari.

In 2004 Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) a demarat proiectul OLPC - "Un laptop pentru fiecare elev" - care isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie. OLPC si-a propus initial sa vanda laptop-urile la 100 de dolari bucata in loturi de cel putin un milion de unitati guvernelor care le comandau. Device-urile sunt gandite a fi folosite in conditii grele si in zone izolate, de catre elevi din tari sarace. Intre timp, OLPC a coborat minimul ce poate fi comandat, iar pretul unui mini-computer este de aproape 200 de dolari. Laptop-urile sunt produse de taiwanezii de la Quanta Computer, cantaresc cam 1,5 kg, nu au harddisk, ci memorie flash.