Orasul de frontiera Maastricht din Olanda poate interzice accesul cetatenilor straini in cafenele unde se vinde marijuana, potrivit Curtii Europene de Justitie, informeaza Euobserver. Desi fundamentul Uniunii Europene reprezinta libera circulatie a persoanelor, o tara neputand interzice cetatenilor unui alt stat membru al UE sa faca ceea ce cetatenilor sai li se permite, acest lucru nu se aplica si in cazul comertului legal de droguri, a apreciat un avocat al Curtii. Astfel, orasul a decis sa limiteze accesul turistilor straini in localurile unde se vand droguri. In fiecare zi, 4.000 turisti vin in Maastricht, in special din Belgia si Franta, pentru a consuma droguri, potrivit autoritatilor locale.

Avocatul general al UE, Yve Bot a declarat ca drogurile nu sunt considerate bunuri obisnuite, deoarece acestea sunt ilegale in alte state membre. "Narcoticele, inclusiv canabisul, nu sunt bunuri in sensul obisnuit, iar vanzarea lor nu beneficiaza de libertatea de circulatie garantata de legislatia Uniunii Europene, in conditiile in care vanzarea lor este ilegala", a declarat avocatul.

Instanta a concluzionat ca Maastricht are dreptul de a considera "turismul de droguri ca fiind o amenintare reala si suficient de grava pentru ordinea publica", si, astfel, restrictionarea accesului turistilor in localurile sale "constituie o masura necesara pentru protejarea locuitorilor orasului".