Iranul a furnizat Siriei un sistem radar sofisticat care ar putea ameninta capacitatea Israelului de a lansa un atac surpriza impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, extinzand astfel o alianta care vizeaza subminarea dominatiei militare a Israelului in regiune, spun oficialii israelieni si americani, informeaza Wall Street Journal. Radarul ar putea consolida apararea Siriei, furnizand un avertisment timpuriu, cu privire la prezenta unor avioane militare in spatiul aerian sirian. Aceasta masura ar putea aduce beneficii si Hezbollahului, grupul militant iranian, care ar putea primi armament din Siria.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Captura Msnbc.com

Orice schimb de informatii prin radar ar putea creste acuratetea rachetelor Hezbollahului si i-ar putea sustine apararea aeriana. Acest lucru va impulsiona sistemul defensiv al gruparii, care a fost imbunatatit substantial inca din 2006, ultima data cand Israelul s-a confruntat cu grupul militant. Transferul a fost mentionat in ultimele luni de doi oficiali israelieni, doi oficiali americani si a fost confirmat, miercuri, de armata israeliana. Iranul si Siria au negat, insa ca un astfel de transfer a avut loc.

Transferul de arme si cooperarea militara dintre Iran, Siria si Hezbollah creste riscul unui conflict la granita de nord a Israelului. Oficialii americani se tem ca un nou conflict ar putea include si Siria, stat care nu a fost direct implicat in lupta "israeliana" din 1974.

Transferul ar putea incalca rezolutia ONU din 2007, care interzice Iranului sa furnizeze, vanda sau transfere catre alte tari "orice fel de arme sau materiale conexe. Desi oficialii spun ca tranzactia a avut loc acum aproximativ un an, niciunul dintre state nu a facut publica aceasta informatie.