Numarul refugiatilor din taberele improvizate pe ambele parti ale frontierei Kirgizstanului cu Uzbekistanul a crescut la 400.000, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite, joi. Cel putin 191 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre uzbeci si kirgizi in ultimele zile. Zona ramane extrem de tensionata, dupa ce guvernul a anuntat ca numarul mortilor ar putea fi de zeci de ori mai mare decat cel oficial de pana acum, informeaza Reuters.

400.000 de refugiati in KirgistanFoto: Reuters

In orasul Osh, epicentrul ciocnirilor, oamenii din cartierele uzbeci au construit baricade, cu linii care separa zona de parti ale orasului din Kirgistan. Armata a infiintat puncte de control in jurul orasului, dar prezenta fortelor de ordine este scazuta. "Zona este extrem de tensionata. Uzbecii si kirgizii sunt complet separati," a declarat Ole Solvang, un observator al organizatiei Human Rights Watch, in timpul unei vizite la Osh, al doilea oras ca marime al tarii.

Kirgistanul s-a transformat intr-o zona conflictuala, dupa ce o revolta din luna aprilie l-a inlaturat de la conducerea tarii pe presedintele Kurmanbek Bakiyev si a adus un guvern interimar la putere. Noua conducere, care nu a fost aleasa in mod formal, va organiza un referendum pe 27 iunie, referitor la modificarile constitutionale, care vor face tara mai democratica.

Guvernul a emis un decret, in care se precizeaza ca referendumul va fi anulat numai daca intreaga tara se va afla intr-o stare de urgenta sau in cazul in care starea de urgenta urmeaza sa fie declarata in regiunile care contin mai mult de jumatate din totalul electoratului.

Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati a declarat ca aproximativ 300.000 de refugiati au fost adunati de pe partea Kirgizstanului, citand informatiile furnizate de guvernul interimar si organizatiilor non-guvernamentale de pe teren.