Victoria partidului separatist Noua Alianta Flamanda (N-VA) in alegerile din Belgia, calificata drept un adevarat "tsunami politic", deschide calea unui dificil proces de negociere pentru formarea unui guvern de coalitie cu valonii, dar provoaca temeri pe pietele financiare, investitorii intrebandu-se cine va plati datoria publica, in cazul in care statul se va scinda, relateaza Reuters.

"Partidul care a primit cele mai multe voturi este un partid separatist si, pe termen lung, se pune problema cine va plati acea datorie," a explicat un strateg de la Credit Agricole.

Pietele se tem ca negocierile indelungate ar putea intarzia deciziile necesare de reducere a cheltuielilor publice si ar putea majora dobanzile la care se imprumuta statul.

N-VA, care sustine separarea Belgiei in doua state - Flandra (vorbitoare de limba olandeza) si Wallonia (vorbitoare de limba franceza) - a castigat alegerile de duminica in regiunea Flandra, din nordul Belgiei, si a obtinut cele mai multe voturi pe ansamblul tarii.

Partidul Socialist francofon a iesit al doilea. Desi rezultatele nu sunt definitive, proiectiile arata ca N-VA va avea 27 de locuri din cele 150 in camera inferioara a parlamentului, cu unul mai mult decat socialistii.

Bazandu-se pe superioritatea sa demografica si economica, Flandra reclama suprimarea ultimelor drepturi lingvistice ale francofonilor care traiesc pe teritoriul ei, la periferia Bruxelles-ului.

Pentru a-si consolida emanciparea sa fata de un stat initial unitar si francofon, ea cere de asemenea competente crescute in domeniul socio-economic.

Sub forma sa extrema, autonomia sustinuta de N-VA nu ar mai lasa statului decat cateva competente (aparare, afaceri externe), in asteptarea independentei.

Presa locala sustine ca liderii celor doua partide vor avea o misiune grea in formarea unei coalitii, avand in vedere diferentele ideologice dintre cele doua formatiuni.

"Sunt de acord sa ofer postul de prim-ministru politicianului francofon care si-l doreste - bineinteles, in contextul marilor reforme care sunt necesare," a declarat liderul N-VA, Bart De Wever.

Discutii indelungate pentru formarea coalitiei de guvernare ar putea duce la un blocaj politic, generand noi turbulente pe pietele financiare, intr-un mediu economic ingrijorat de criza datoriilor.

"Daca in septembrie vedem ca un guvern nu a fost format, daca vedem ca se prelungeste criza, ne putem astepta atunci la o reactie a pietei", a declarat Jacques De Pover, economist la Dexia. ​