Locuitorii din mai multe zone ale Cataloniei sunt asteptati duminica la urne pentru a se pronunta, in cadrul unui referendum simbolic, daca sunt pentru dobandirea independentei acestei regiuni bogate din nord-estul Spaniei fata de guvernul central de la Madrid, informeaza AFP.

Aproximativ 700.000 de catalani din 166 de localitati - circa 10% din populatia regiunii - sunt invitati sa raspunda prin 'da' sau 'nu' la intrebarea: "Sunteti de acord ca (n.r. provincia autonoma) Catalonia sa fie un stat suveran, social si democratic, integrat in Uniunea Europeana?".

Urnele s-au deschis duminica dimineata la ora locala 09.00, in toate cele 564 de sectii de votare, si se vor inchide la ora 20.00, organizatorii sperand la o prezenta la vot de cel putin 40%.

Scrutinul, organizat de asociatii locale sprijinite de cateva formatiuni politice favorabile autodeterminarii, are o valoare pur orientativa, intrucat Constitutia Spaniei nu recunoaste validitatea acestor consultari populare care au loc fara avizul puterii centrale.

De altfel, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a criticat vineri organizarea acestui referendum, apreciind ca "nu va duce nicaieri".

Mai mult, votul de duminica survine in conditiile in care Curtea Constitutionala spaniola urmeaza sa se pronunte asupra statutului actual al Cataloniei, de autonomie extinsa, adoptat in 2006.

O minoritate considerabila din Catalonia este in favoarea secesiunii acestei regiuni prospere, care frunizeaza 25% din produsul intern brut al Spaniei si are propria limba.

Un alt referendum simbolic a fost organizat in luna septembrie a acestui an in oraselul Arenys de Munt din nord-estul Spaniei, la care peste 96% dintre participanti au votat in favoarea independentei Cataloniei. Prezenta la urne a fost de 41%.

Alte plebiscite asemanatoare sunt programate sa aiba loc si in alte parti ale regiunii, inclusiv in capitala provinciei Barcelona si in orasele Girona si Lleida, la inceputul anului viitor.