Armata americana l-ar fi putut captura sau ucide pe Osama bin Laden in 2001, daca ar fi lansat un atac concertat asupra locului in care acesta se ascundea in Afganistan, potrivit unui raport destinat Comisiei pentru relatii externe a Senatului Statelor Unite, citat de Reuters.

Raportul, scris de specialistii democratilor, majoritari in aceasta Comisie, afirma ca ratarea capturarii liderului al-Qaeda reprezinta o oportunitate pierduta care a alterat cursul razboiului si a pavat drumul spre explozia miscarilor insurgente din Afganistan si Pakistan.

"Inlaturarea liderului miscarii al-Qaeda din campul de lupta acum opt ani nu ar fi eliminat amenintarea extremista mondiala", spune raportul citat.

"Dar deciziile care au deschis usile pentru fuga sa in Pakistan i-au permis lui bin Laden sa devina un simbol puternic, care continua sa atraga fluxuri financiare importante si sa inspire fanatici din intreaga lume".

Soldatii americani si militia afgana au lansat o ofensiva extinsa asupra muntilor Tora Bora, in 2001, in urmarirea lui bin Laden, despre care se credea ca se ascunde in regiune, alaturi de sustinatorii sai, dupa ce guvernul taliban a fost alungat de la putere.

Dar liderii militari americani au lasat militiile afgane sa fie avangarda acestui atac, iar bin Laden a reusit sa scape.

Potrivit raportului, comandantii americani au respins cererile de suplimentare a trupelor, pentru lansarea unui asalt rapid in regiune, preferand sa se bazeze pe lovituri aeriene si lasand militiile afgane sa conduca atacul, in timp ce politia de frontiera pakistaneza trebuia sa inchida eventualele cai de fuga ale liderilor extremisti.

"Vastele posibilitati ale puterii militare americane, de la echipele de lunetisti si pana la cele mai rapide divizii ale Marinei Militare si Infanteriei au fost mentinute in afara acestui atac", spune sursa citata.

Raportul critica in special liderii militari aflati sub conducerea fostului presedinte George W. Bush, inclusiv pe secretarul Apararii de atunci, Donald Rumsfeld, si cel mai inalt comandant militar al sau, generalul Tommy Franks.

Raportul vine cu cateva zile inainte de asteptatul anunt al presedintelui Barack Obama privind suplimentarea trupelor care lupta impotriva talibanilor cu 30.000 de oameni.

In prezent, in Afganistan lupta aproximativ 68.000 militari americani si 42.000 de soldati din tarile aliate.