Curtea Constitutionala din Rusia a interzis joi aplicarea pedepesei cu moartea, in asteptarea deciziei Parlamentului de a o aboli, conform angajamentelor internationale asumate de Moscova, anunta AFP.

"Aplicarea pedepsei cu moartea incepad cu 1 ianuarie 2010 (data la care expira moratoriul aflat in vigoare in prezent) este imposibila", a declarat presedintele curtii, Valeri Zorkin.

Decizia este definitiva si nu poate fi atacata, a adaugat el, subliniind ca mingea se afla acum in terenul Dumei de stat (camera inferioara a Parlamentului).

Potrivit acestui moratoriu, pedeapsa cu moartea nu se mai aplica in Rusia, dar nu a fost niciodata abolita, in ciuda angajamentului asumat de aceasta tara in 1996, cand a aderat la Consiliul Europei.

Rusia a semnat la acel moment Protocolul 6 al Conventiei europene a drepturilor omului privind abolirea pedepsei capitale, dar Parlamentul rus s-a opus, pana in prezent, ratificarii acestui document.

Pentru a se conforma obligatiilor internationale, presedintele de atunci, Boris Eltin, a impus un moratoriu asupra executiilor.

Reprezentantul lui Dmitri Medvedev la Curtea Constitutionala, Mihail Krutov, a lasat sa se inteleaga ca puterea este de acord cu abolirea pedepsei, dar opinia publica nu este inca pregatita pentru acest lucru.

"Presedintele nu poate forta Duma. In ceea ce il priveste, Medvedev a luat deja toate masurile necesare", a declarat Krutov.

O larga majoritate a populatiei Rusiei - 62%, potrivit unui sondaj din iunie - se pronunta in favoarea pedepsei capitale.

Rezolvarea acestei chestiuni depinde in mare masura de partidul Rusia unita, majoritar in Duma, si de presedintele sau, influentul premier Vladimir Putin.