Presedintele Barack Obama s-a angajat miercuri, cu ocazia zilei nationale de omagiere a fostilor soldati, ca Statele Unite nu vor "trada" militarii angajati in teatrele de razboi din Irak si din Afganistan, asa cum s-a intamplat cu cei care au luptat in Vietnam, relateaza AFP.

In cadrul unei ceremonii care a avut loc la Memorialul Arlington, Obama a exprimat recunostinta Americii fata de fostii combatanti.

Dar, "daca suntem cinstiti cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca, in anumite momente, noi si tara noastra am tradat aceasta incredere sfanta" si obligatiile SUA fata de soldatii sai, a spus el, in cimitirul in care sunt ingropati peste 300.000 de soldati americani.

"Veteranii din Vietnam si-au servit patria cu onoare, dar, adesea, nu au fost recompensati cu recunostinta si sustinerea pe care o meritau, ci cu respingere si dispret. Acest lucru nu se va mai intampla vreodata", a subliniat Obama.

"Soldatii nostri si-au servit tara timp de generatii si, atat timp cat voi fi comandant sef al Armatei, America isi va servi servi cu credinta soldatii", a adaugat el, afirmand: "America nu va va uita, avem grija de ai nostri".

"Celor care servesc tara acum in tinuturi indepartate, le spun: cand misiunea voastra se va incheia, cand veti pune din nou piciorul pe solul patriei, cand veti revedea drapelul nostru, veti gasi o America ce va fi aici oricand pentru voi, la fel cum voi ati luptat acolo pentru noi. Aceasta este promisiunea pe care v-o fac, aceasta este promisiunea pe care tara v-o face", a subliniat presedintele SUA.