Aproape 90% din bancnotele aflate in circulatie in SUA prezinta urme de cocaina, releva un studiu citat de Sky News. In unele orase mari precum Baltimore, Boston sau Detroit, procentul este chiar mai mare. In Washington, 95% dintre bancnote poarta urme ale drogului.

Bancnotele retin particule microscopice de cocaina direct de la consumatorii care le ruleaza pentru a priza drogul sau atunci cand sunt manuite de dealeri. In plus, particulele de drog se pot transfera de pe bancnota pe alta, in portofel, in masinile de numarat bani ale bancilor etc.

Au fost analizate bancnote din peste 30 de orase din SUA, Canada, Brazilia, China si Japonia, iar urmele de contaminare cu cocaina sunt considerate "alarmante" in multe zone. SUA si Canada marcheaza cele mai ridicate cote: intre 85% si 90% dintre bancnotele folosite in cele doua tari poarta particule de cocaina. China si Japonia au ratele de contaminare cele mai mici, de 20%, respectiv 12%.

Cele mai curate bancnote din SUA au fost depistate in Salt Lake City, camin al mormonilor.

Studiul releva ca numarul bancnotelor contaminate cu cocaina este cu 20% mai mare in prezent decat in urma cu doi ani, cand cercetatorii au efectuat prima oara astfel de analize.

Seful echipei de cercetare, Dr. Yuegang Zuo (Universitatea Massachusetts), pune rezultatele pe seama recesiunii: "Surprinzator, gasim tot mai multa cocaina pe bancnote. Nu sunt sigur care este motivul acestei cresteri, dar ar putea avea legatura cu criza economica - oamenii sunt mai stresati si consuma cocaina".