Georgia a atacat regiunea separatista Osetia de Sud, in urma cu un an, ca raspuns la o "invazie ruseasca la scara larga". Aceasta este concluzia unui raport publicat joi de autoritatile georgiene si citat de AFP. Documentul arata ca Moscova pregatea de luni intregi terenul pentru o invazie si ca Tbilisi a reactionat pentru a se apara.

"Pe 7 august 2008, fortele armate ruse (...) au lansat un atac masiv, coordonat si - avand in vedere amploarea actiunilor - premeditat impotriva Georgiei", se arata in raport. "Guvernul georgian a concluzionat ca nu-i mai ramanea alta varianta decat sa ordone o actiune militara pentru a se opune actiunilor care erau pe cale sa se transforme intr-o invazie", sustin analistii georgieni.

Potrivit informatiilor obtinute de la serviciile secrete georgiene, aproximativ 150 de tancuri si vehicule blindate au intrat in tunelul Roki ce face legatura intre Osetia de Nord si de Sud, in dimineata zilei de 7 august 2008. Georgia "a obtinut dovezi solide ca o invazie ruseasca la scara larga era in curs", subliniaza raportul. Cele doua state nu inceteaza sa se acuze reciproc de provocarea razboiului, rusii afirmand ca au intrat in Georgia pentru a apara Osetia de Sud de un atac georgian care viza reluarea controlului asupra teritoriului separatist.

Trupele rusesti au invadat apoi o parte din Georgia, oprindu-se la 30 de kilometri de capitala Tbilisi, dupa care s-au retras mentinandu-si controlul nu doar asupra Osetiei de Sud, dar si asupra Abhaziei, alt mic teritoriu georgian separatist pro-rus.